КултураНовини

Култура в извънредно положение: Две нови книги са издадени в Пловдив

През изминалите две седмици от издателска къща „Жанет 45“, излязоха от печат две заглавия. От там съобщиха, че всички събития, организирани и обявени от Жанет 45 до 31.03.2020 са отменени.

Сборникът с разкази „Силата на думите“ на Иван Димитров вече има втори тираж, благодарение на големия читателски интерес. Разказите са илюстрирани от младата художничка Мария Налбантова, а тяхната дължина е от едно изречение до пет страници. Изпълнени с хумор, богато въображение и голяма доза абсурд, те провокират читателя да ги доизмисля и да открива смисъла дори зад най-битовите и банални житейски ситуации.

„Историите на Иван Димитров обитават 165 страници, но не лаконичният образ на разказите, а елементът на постоянно напрегнато очакване поражда впечатлението, че препускаме по съдържанието, в опит да отгатнем завършека. И тъкмо решаваме, че е предвидим, очевиден, обичаен, и се оказва, че сме изпуснали нишката, грешим. Даже оставаме в недоумение какво е останало невидимо и кога сме поставили финалната точка“, пише за книгата Емилия Илиева в сайта „Под моста“.

Иван Димитров е поет, писател, драматург и журналист. „Силата на думите“ е шестата му книга, като с едноименния разказ, включен в сборника, печели наградата за разказ на името на Яна Язова, както и наградата „Чудомир“ за хумористичен разказ. Дебютира като драматург с пиесата си „Очите на другите“ в New Ohio Theatre в Ню Йорк. По-късно пиесата е поставена от режисьора Марий Росен в Народния театър „Иван Вазов“. Печелил е различни отличия със свои стихотворения, разкази и пиеси. Романът му „Софийски дует“ получи номинация за наградата за литература на Европейския съюз.

„Божанчето и любовта на лебедите“ е най-новата книга от поредицата за  деца Малката Божана, която излиза от печат след  „Малката Голяма Божана и най-щастливата Коледа“, изд. 2017). Авторката Божана Апостолова пише за нея:

„Книга за любовта, за онази красивата, истинската, моногамна любов, която кара сърцето ти да диша, да тупти и внушава, че любовта е едно красиво тайнство между двама, без значение дали между хора, или животни.

Тази вселенска истина е заложена в живота ни. Любовта на лебедите, тяхната готовност да умрат за любимия, когато него вече го няма, е потвърждение за взаимността в любовта, всичко онова, което живите същества са получили като дар от Бога“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина