АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Как да спазваме социална дистанция в извънредно положение?

Ситуацията е изключително динамична и разпоредбите се променят всекидневно

Избухването на COVID-19 е предизвикателно и несигурно време за всички нас. Глобалната пандемия на коронавируса предизвика строги мерки и ограничения за ежедневието ни, а целта е да се забави разпространението му. От 13 март българското правителство обяви извънредно положение в цялата страна и препоръча да практикуваме „социално дистанциране“. Това е мярка, която в места като Сингапур, Южна Корея и Хонконг се оказва ефективна и с времето се наблюдава забавяне в новите случаи.

Разбира се, естествено е да искате да посегнете и да прегърнете приятели в тези странни времена, или да се разсеете от общия хаос на новинарския цикъл, като излезете навън. Но в момента тези прости действия са много по-сложни.

Социалното дистанциране се изразява в запазването на разстояние между нас и други хора като мярка за забавяне на разпространението на инфекциозното заболяване. Това е важно, тъй като COVID-19 се разпространява чрез контакт със заразено лице, проявяващо симптоми (или 24 часа преди да го направи), или контакт с повърхност, която евентуални носители са докоснали.

Защо трябва да се дистанцираме социално?

Минимизиране на контакта с други хора ще удължи времето, през което вирусът се движи през популацията. Това не означава, че е 100-процентова гаранция, че няма да се разболеете, но ще олекоти натиска върху здравната ни система. Социалното дистанциране гарантира, че нашите болници и персонал могат да се справят по-добре и да спасят повече животи.

Към момента в Пловдив и в България се препоръчва хората максимално да се самоизолират и да не излизат от вкъщи без основателна причина. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Самоизолацията не е задължителна, но социалната дистанция е силно препоръчителна. Под задължителна карантина са единствено хора, върнали се от посочени като рискови държави, както и контактни на вече разболели се.

Ситуацията е изключително динамична и разпоредбите се променят всекидневно. От 17 март страната ни спира полетите от Испания и Италия, а българите които искат да се завърнат от двете страни имаха 48 часа да го сторят.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев България затваря официално границите си от 18 март за гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Препоръките са за излизане само в наложителни случаи и за силно ограничаване на контактите и събиранията по групи. Дори на публични места и особено по опашки в супемаркети, банкови офиси, аптеки и други търговски обекти, е задължително да спазвате дистанция от минимум 1-1,5 м от стоящите около вас.

В случай че сте чужд гражданин и се намирате в България, следете постоянно за всякакви новости около пътувания и граници. За най-точна информация добре е да се свържете с представители на държавата си в България.

Източник: lostinplovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина