ЖивотЗабавлениеНовини

Как да изградите, стартирате и развиете печеливш онлайн магазин

План за онлайн търговия Част I

Стартирането на бизнес, свързан с електронна търговия, не е лека задача и изисква предприемането на множество стъпки и решения, които трябва да бъдат синхронизирани във времето.

За да Ви помогнем, съставихме подробен план за стартиране на бизнес, изграден на база на дългогодишния ни опит в онлайн търговията и изграждането на онлайн магазини.

 

Избор на продукт

 

Намерете продукт, който да предлагате

Първата стъпка от съставянето на план за онлайн търговия е да знаете какви продукти желаете да продавате директно на потребителите. Това често се оказва най-трудната крачка за стартирането на нов бизнес. В този раздел ще подчертаем стратегиите, от които можете да се възползвате, за да намерите варианти на продукти, които да предлагате, а накрая ще разгледаме и актуалните в момента стоки.

 

а) Aliexpress / Gearbest / Focalprice –  Основно ще започнем с aliexpress защото там можете да намерите всичко. Принципът е един и същ за всички горепосочени сайтове.

Като цяло можете да започнете с нещо малко и сравнително евтино, с което да пробвате пазара. Но как да откриете подходящия продукт, който би се купувал онлайн тук в България ?

В случая важни са две неща :

  • Продукт, който вече се продава много (няма нужда Вие да тествате пазара)
  • Продукт, който няма голямо предлагане в България – ще имате по-малко конкуренция
  • И не на последно място продуктът трябва да е на относително ниска цена и с ниско тегло (по-ниски транспортни разходи от Китай) за да можем да имаме добра печалба след като добавим нашата надценка.

 

За да откриете такива продукти в Aliexpress отидете на някоя основна категория например – Дамски аксесоари и сортирайте продуктите по поръчки

 

Тук изцяло на вас оставаме да откриете подходящи продукт но имайте в предвид няколко насоки :

  • Избягвайте продуктите, които са модерни в момента, защото може бързо да мине потребителския интерес – Например модна дреха, бижу или шапка, която е актуална само 1 сезон.
  • Съобразете продукта с европейския пазар. Все пак в този сайт има и много продукти, които не биха били актуални на нашия пазар.

 

Като пример можем да посочим следния продукт, Аксесоар за коса – лента.

Тук е ясно е, че за продукти като фиби / колани ще имаме огромна конкуренция, затова избираме продукт, който пак има търсене, но е по-слабо предлаган на пазара.

Ако сравним цената на продукта с популярна модна верига, продаваща на достъпни цени,  можем да видим потенциална печалба, която можем да сложим като надценка

 

б) И ако горното не работи за вас ето и 11 стратегии за намиране на първия печеливш продукт – откриването на продукт за продажба може да е трудно и объркващо. Важността на избора може да обезкуражи и най-мотивираните личности. Понякога Ви се струва, че всичко, което можете да предложите на потребителите, вече е било предлагано. Да не споменаваме огромната конкуренция в най-популярните категории. За щастие, винаги има успешни нови продукти, които се лансират всекидневно и се продават успешно. Хората търсят новото или интересното, или това. което е качествено и по-добро от еквивалентните си версии.  Ето как и Вие да откриете своята стратегия за намиране на нови продукти:

 

  1. Намерете нуждата на клиента – ако купувачите не са доволни от даден продукт, защото се къса/чупи или разваля лесно, предложете му такъв, който е създаден специално да издържи по-дълго време.
  2. Хоби ентусиасти – колекционирането на марки / предмети е едно от хилядите хобита, които вълнуват клиентите. Намерете популярни хобита и лимитирани колекции, в които потребителите са готови да вложат парите си.
  3. Вашето хоби – въпреки че има известен риск да предлагате онова, което интересува лично Вас, това не е рецепта за провал. Вашето познаване на продукта и персоналното Ви отношение ще Ви донесат много повече ползи, отколкото негативи.
  4. Обмислете професионалния си опит – онова, което сте научили и усвоили на предишното си работно място, може да Ви послужи, особено ако е трудно за копиране от конкурентите. Има много информация в интернет, но по-голямата част все още се намира в книгите и учебниците и Вие можете да се възползвате от нея.
  5. Вдъхновете се от тенденциите – разпознаването на новата тенденция ще Ви помогне бързо да се издигнете над конкуренцията и да затвърдите мястото си на лидер. Правете разлика между „прищявка“ и „тенденция“. Прищевките са нещо временно появило се под светлината на прожекторите, докато тенденциите са ново решение на стар проблем, затова и търсенето им се задържа по-дълго на пазара.
  6. Четете коментарите на потребителите за съществуващи продукти – добре е да знаете какво е отношението на потребителите към Вашата конкуренция и дори да извлечете полза от случайните предложения, които вървят с коментарите. Обърнете специално внимание на откритите недостатъци и оплаквания, за да не правите същите грешки. Ако все още не намирате продукт за продажба, ориентирайте се чрез продуктите на известни марки, които подхождат на Вашата визия.
  7. Възползвайте се от ключовите думи – органичният трафик е важен за бизнеса. Можете да намерите своя продукт според думите, които потребителите пишат в търсачките.
  8. Тест – няма по-сигурен признак, че един продукт е успешен, от броя продажби, които биват извършени. Но дори стоката да е уникална и с перфектно качество, има голям шанс да бъде забравена, ако не насочите правилно вниманието към нея. Ето защо е важно в началото да не инвестирате в самия продукт, а в създаването на страница, блог, платени реклами и имейл бюлетини, които да пращате на заинтересованите от продукта потребители.
  9. 9. Продукти с голяма и сигурна възвращаемост – това обикновено са евтини стоки, които са лесни за производство, и които са леки, т.е. разходите за транспорта им са ниски. Тези продукти имат по-голяма възвращаемост на инвестициите.
  10. Започнете проучването си със сходни стоки – Amazon има подобна опция в края на всяка страница, предлагайки продукти, които потребителите купуват заедно (например, плейър и слушалки). Може и да са продукти от една категория с приблизителна цена.
  11. Винаги бъдете нащрек – новите идеи и продукти могат да се появят в най-неочаквания момент. Винаги записвайте идеите си – може да Ви послужат по-късно.

 

в) Как да намерите идея?

  1. Използвайте това, което имате – преди да започнете със своето проучване, помислете над идеите, които вече имате. Помислете какви нужди имате Вие, Вашите близки и приятели, както и индустрията, към която сте се насочили.
  2. Обърнете се към Вашата общност – понякога търсенето е излишно – просто се заинтересувайте какво се обсъжда във Вашия кръг и ще намерите идея за бизнеса си.
  3. Онлайн публикации на потребители – мнения, коментари, реакции.
  4. Лидери в индустрията – следвайте най-големите в нишата си, за да извлечете вдъхновение и знания от опита им.
  5. Сайтове за откриване на продукти и тенденции – всичко ново на пазара.
  6. Сайтове-галерии – чрез множество изображения, те предлагат идеи за подаръци, някои от които можете да купите директно от тях.
  7. Сайтове за продажба на едро – Alibaba.
  8. Сайтове за продажба на дребно – Aliexpress, Amazon и eBay.
  9. Форуми на потребители, социални мрежи, Гугъл анализи.

 

г) Примерни идеи за продукти, които са търсени в момента – колани за вталяване, уред за елиминиране на бълхи по домашни любимци, клинове, степенка за тоалетна, възглавница за котки, интелигентен часовник, колие, сушилник за чинии, маратонки.

 

д) Бизнес, който можете да стартирате от дома си – да започнете собствена модна линия бельо; магазин за дропшипинг; лично творчество и арт; автор на статии, дизайнер, програмист; онлайн курсове; напишете книга; започнете блог; станете виртуален асистент; инфлуенсър в YouTube или Instagram; създайте приложения за сайтове или телефон; предложете ръчно изработени стоки.

 

Оценка на Вашата идея

След като имате идея какъв продукт искате да предлагате, как ще разберете дали той ще се продава? В този раздел ще разгледаме няколко подхода, които активните предприемачи използват, за да валидират идеите си за продукти и потенциалния пазар.

 

Един от най-важните аспекти при стартирането на собствен бизнес е потвърждението, че Вашите продукти се търсят. Няма нищо по-обезкуражаващо да харчите времето и енергията си за създаването на продукт, който потребителите дори няма да погледнат.

 

  1. Приоритет за първите продажби – привличането на клиенти, разговорите и проучванията са важни, но докато не получите заплащане, всичко ще си остане само идея на хартия.
  2. Анализ на конкуренцията – полезно е да го направите, когато търсите идеята си. Освен това, трябва да сте наясно дали има достатъчно търсене.
  3. Анализ на обема на търсене – колко често и какво количество потребители се интересува от Вашия продукт.
  4. Краудфъндинг (слабо разпространено за България) – можете да стартирате кампания за набиране на малки суми през Indiegogo или Kickstarter, за да покриете инвестициите си.
  5. Запознайте се лично с клиентите – личното Ви отношение, присъствие и харизма могат да повлияят на продажбите, а и ще можете да се запознаете с таргет групата си.

 

Получаване на Вашия продукт

В тази точка трябва да решите как желаете клиентите Ви да получават предлаганата стока – дали ще я произвеждате сами или някой друг, ще ползвате дропшипинг или търговия на едро.

 

  1. Ръчно/лично производство – не става дума само за бижута или натурални продукти; тук Вие участвате директно и гарантирате качеството с името си. Ръчната изработка включва закупуване на суровини, съхранение и обработка. Не всичко може да се изработва от Вас, но вложението тук е минимално. Отрицателните страни са големите разходи на време и ограничеността на предлаганите продукти. Ако поръчките завалят и трябва да се обърнете към производител, клиентите може да са против тази промяна, тъй като очакват всичко да е произведено на ръка.
  2. Професионално производство – този вариант е идеален за хора с идея за продукт, който е ексклузивен на пазара. Отрицателните страни са, че стартовата инвестиция е голяма; има шанс да бъдете измамени от чуждестранни производители и понякога времето за производство може да се удължи заради езикови бариери, липса на ресурси и т.н.
  3. Купуване на едро – това е най-лесният план – купувате продукта на ниска цена и го препродавате на по-висока. Този вариант е по-сигурен и каталогът Ви ще е по-разнообразен. Отрицателната страна е, че щом Вие продавате вече известен продукт, то и други също го правят. Ще се появи и конкуренция при ценообразуването, а и ще трябва да се съобразявате с изискването за минимална поръчка, дори да не можете да продадете всичко.
  4. Дропшипинг – продавате продукти, които не притежавате. Вие приемате поръчки, които препращате на доставчик, а той изпраща продукта от Ваше име. Можете сами да поддържате връзка с производителите или да ползвате посредници. Въпреки множеството такси, това е най-изгодният метод да започнете свой бизнес. Отрицателни страни са високата конкуренция, малките печалби и липсата на инвентар (когато клиент поръча нещо, но не знаете, че то вече не е налично).

 

Ако искате да имате до себе си доверен партньор в това бизнес начинание можете да се свържете с TEDBG.com

Те се занимават с изграждане на онлайн магазини и тяхната оптимизация.

 

Проучване на конкуренция, подготовка за продаване на продуктите онлайн и съставяне на бизнес план – всичко това можете да прочетете в следващата статия от поредицата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Преди някокло месеца бях на един семинар за маркетинг – там обясняваха подобни неща, но тук ми харесва че са дадени реални примери и се вижда как точно става целия процес най-вече по избиране и закупуване на продуктите. Няма да се лъжем това всеки го прави в днешно време в Olx / bazar но все пак е полезно да видиш алтернатива.

  2. Добре много е важно обаче да се набляга и на рекламата. Защото един гол продукт без никаква реклама за нищо не става. Аз имам сайт и виждам че в момента в който спра с рекламите продажбите намаляват наполовина. Инвестирайте малко в реклама и ще видите веднага добрите резултати

  3. Страхотно написана статия, много изчерпателна информация. Харесва ми, че са посочени реални пример за това как да намериш даден продукт, който след това да пласираш. Ще чакаме с нетърпение втората част 🙂

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина