НовиниСъдТемида

ВКС потвърди присъдата на убиеца на 7-годишната Дамла

Решението на Върховния касационен съд е окончателно

Върховният касационен съд потвърди решението на Пловдивския апелативен съд, с която е увеличено наказанието, наложено  на М. Х., от 23 на 25 години лишаване от свобода.

Окръжният съд в Кърджали е признал подсъдимия М. Х. за  виновен в това че, на 17.12.2017 г. в Момчилград умишлено е умъртвил седемгодишно момиченце, намиращо се в безпомощно състояние, като престъплението  е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата. Подсъдимият е признат за виновен и по второ обвинение за това, че е влязъл в чуждо жилище през нощта със специално техническо средство ключ.

В решението си от месец януари 2019 г. апелативните магистрати посочиха, че увеличеното наложено наказание от 25 години лишаване от свобода спрямо М. Х. отговаря на изключително високата степен на обществена опасност на престъплението и на много високата степен на обществена опасност на самия извършител. Като отегчаващо отговорността обстоятелство магистратите приеха, че момиченцето било силно привързано към подсъдимия и изпитвало към него обич. Родителите й  също се намирали в близки роднински отношения с М. Х., имали му доверие, с което той злоупотребил.

Пред Кърджалийския окръжен съд делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал изцяло фактите по обвинението. Поради това първоначално определеното наказание доживотен затвор е заменено с лишаване от свобода, съгласно задължителното изискване на закона в тези случаи.

М. Х. е осъден да изплати по 150 000 лева обезщетение на родителите на  пострадалата и 100 000 лева на нейната баба за претърпени неимуществени вреди.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина