На Бабинден се почитат жените-акушерки, които са помагали на булките да родят

Забравеният град Новини

По традиция на 8 януари се отбелязва Бабинден. По стар стил се е празнувал на 21 януари. Денят е обявен през 1951 г. за Ден на родилната помощ. На този ден празнуват още акушерките и гинеколозите. Когато обаче се смесят стари и нови стилове, най-често се появява още един празник и още един повод за празнуване. Бабинден е един от празниците, който се явява своеобразен завършек на празниците, свързани с Рождество Христово, въпреки това обредността е езическа.

Както по-възрастните знаят, на Бабинден се почитат бабите-акушерки, които са помагали на жените да родят. В селото обикновено е имало една или две баби, които са се занимавали с тази нелека, но благородна дейност.

В Библията бабите-акушерки са били благословени от Бога, затова че не са спазвали заповедта на фараона да убиват всички новородени еврейчета от мъжки пол, а са правели всичко възможно да ги укрият и отгледат. И днес професията на гинеколозите и акушерите е на особена почит.

Някога бабата акушерка ставала рано и посещавала къщите, където е изродила дете. Носела бяла и червена вълна, лепяла я с мед като коса на момиченцата и като мустаци и като брада на момченцата – благославяла ги да остареят и побелеят, хвърляла жито, давала им да близнат медец и изричала:

“Да се червите като таз вълна,
да се гоите като просото,
да се роите като кошера.”

Майките пък рано сутрин наливали вода от чешмата, към нея добавяли китка здравец или босилек – като символи на здравето, добротата и плодовитостта. Отивали в къщата на бабата, подавали й сапун, поливали й с вода от менчето и я дарявали с пешкир, в който има пара.

Честит празник на всички акушери и гинеколози, с благодарност към труда им и вярата им в новия живот!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.