Йордан Босев: момчето ютюбър, което вярва, че всичко е възможно

Моят стил

Никой не ни учи на труд и всеотдайност. Училището по никакъв начин не ни мотивира, напротив – демотивира ни

Паулина Гегова

Йордан е на 16. Една доста крехка възраст, в която повечето юноши губят себе си, чудят се какво да правят с живота си. За какво мечтаят и дали изобщо мечтаят за нещо. Това е възраст, в която си мислят, че всичко е позволено, всичко е простено, защото към младежките грешки се гледа снизходително. Но нашите деца не са толкова безочливи, нито толкова невежи и често сред тях се срещат малки нешлифовани диамантчета, които само чакат бъдещето да изглади ръбовете им. Йордан Босев е такова дете, макар и отклоняващо се от стандартите за талант. Той не е певец, нито художник, не спортува и със сигурност не е физичен гений. Неговият талант се крие в нещо друго и то е да забавлява останалите. При това, ги забавлява по доста модерен начин, който тепърва навлиза дълбоко в културата на България, но пък доста обещаващо. Той е ютюбър! Заснема видео клипове на различни тематики, след което ги пуска в популярния канал YouTube, където всеки може да ги гледа. Набляга на Game play, ревюта на хардуерни продукти, понякога води блог и вайн. 

Целта му е да развеселява. Желае когато човек се прибере от работа или училище и е уморен, да влезе в канала му, да си пусне някое видео, да се отпусне и да се забавлява. Геймингът е силно разпространен и хора на всякаква възраст следят стриймове, играят или гледат подобен вид предавания, затова Йордан успешно е напипал нишата, която отговаря на вкуса и на младото поколение, и на възрастните. 

Всичко започва преди 3 години, когато YouTube не беше чак толкова котиран. Гледал е чуждестранни ютюбъри, на които се пращат play бутон при много гледаемост. Колкото по-голям набор от публика, толкова повече шансове от видеата да се печелят награди, че дори и пари. Има хора, които се издържат само от това. Така момчето решава, че може да направи български вариант. Измисля си ник нейм, защото не иска да застава с истинското си име, поне не и на онзи етап. Първоначално мислел да почне с група хора, негови приятели, но на тях не им се е занимавало с това, приемали са го негативно и не се е получило. Затова продължил сам. Отнема му седмица да направи първото си видео. След като го качва в мрежата, резултатът не е такъв какъвто е очаквал. В първите дни е нямало никакви гледания. По-късно го поства във форум за Minecraft, където идеята му е станала по-популярна. От тогава не спира да снима, за да изкара ново видео всеки ден.

Хората бъркат, че го правя заради гледанията и възможността да изкарам пари от сайта. Те не се удивяват от хвърления труд, от това, че има интерес. Прави им впечатление само това, че можеш да правиш пари, а това малко ме дразни, защото не това е целта ми. Учениците ми, например, си мислеха, че съм надут, но когато ме опознаят, виждат, че аз съм си аз и по никакъв начин не се величая, споделя тийнейджърът…

Цялата статия можете да прочетете в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.