Актуално

Звездният Eрик Трюфаз пристига в Пловдив

Пловдивските любители на джаза ще имат рядката възможност да се докоснат до едно от най-големите имена на световната сцена, тромпетистът Ерик Трюфаз. Зигмунд (синтезатори, клавишни) и Артис Орубс (барабани) допълват състава на триото, което е специален гост за 20-тото юбилейно издание на София Филм Фест. За щастие Пловдив ще е част от това качествено събитие със специален концерт на следващия ден след премиерата в София. 

Определен от музикалната критика като "новият Майлс Дейвис", Ерик Трюфаз демонстрира своя артистизъм и талант, като се опитва  да разшири границите на съвременния джаз. През цялата си кариера Ерик Трюфаз не спира да експериментира и успешно смесва и интегрира различни стилове, а големият пробив идва с третия му албум The Dawn, издаден за лейбъла Blue Note, където французинът смесва елементи от хип-хоп, рок и електронна музика. 

Иноваторът е роден в музикално семейство, баща му е саксофонист в джаз бенд. Едва 8-годишен, Ерик вече се опитва да свири на инструмента на баща си, а на 13 години сформира първата си група, с която се опитват да творят рок. На 16 години Трюфаз чува Майлс Дейвис и това завинаги променя живота му – записва се да учи музика в Консерваторията в Шамбери, свири с бразилската група Cruseiro do sul, изнася концерти в САЩ. Cъздава Erik Truffaz Quartet през 1990, с която формация печели награди, обикаля фестивали и се влива дори в хип-хоп културата. В периода 1998-2006 Ерик издава 12 албума за лейбъла Blue Note, като четири от тях са на Erik Truffaz Quartet. Междувременно, през 2001 създава нов състав – Ladyland, с който са записани част от проектите му. Общо Трюфаз има 19 албума, а Arkhangelsk от 2007 г. – комбинация от джаз, поп и френски шансони, става сребърен във Франция. Последното издание на французина е Being Human Being от 2014 г. с мексиканския електронен артист Murcof.
 
На сцената на Петното на Роршах с Ерик Трюфаз ще излезнат Зигфрид (Зиг) и Атис Орбус. Латвийският музикант Артис Орубс е барабанист, перкусионист и продуцент, работил с музиканти в най-различни стилове – джаз, фънк, фолк, електронна музика. Завършил образованието си в Холандия, той преподава перкусии в Латвийската музикална академия и е барабанист в оркестъра на латвийското национално радио от 2012. 

Зиг (Зигфрид) е роден във Франция през 1973 и освен музикант е и режисьор. Той е един от символите на "София Филм Фест". Фестивалът е показвал всичките му филми. Зиг е автор на оригиналната музика за няколко европейски и руски продукции. Неговият дебютен късометражен филм La Faim (1996) е показан на кинофестивала в Кан, а първият му игрален филм "Луиз (Втори дубъл)" (1998) беше включен в програмата на "София Филм Фест" и има световно разпространение. Зигфрид се изявява също и като оператор, фотограф, монтажист, писател и композитор.

Концертът в Пловдив е част от съпътсващата програма на юбилейното 20-то издание на София Филм Фест и се организира съвместно със сдружение Общо Бъдеще. Мястото на събитието е клуб Петното на Роршах, датата е понеделник, 14 март от 21 часа. Билетите са на цена от 10 лева на предварителна продажба в системата на ticketlogic.bg и 15 лева на място в деня. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина