Актуално

“За короната и страната” на Джон Бурман – премиерно в Lucky Дом на киното

“За короната и страната” беше част от последната селекция на София Филм Фест през март. Ако тогава не сте успели, сега можете да се насладите на филма на почти легенадарния британски режисьор. Джон Бурман е известен като създател на филми с невероятна визия и стегнат разказ. Номиниран е за 5 награди „Оскар” и е носител на 3 награди от фестивала в Кан.

Действието в новия му филм се развива през 1943 година и разказва историята на англичанин, израснал в Лондон по време на Втората световна война. Животът му поднася срещи и изненади, а след участието му в Корейската война и различни сърдечни перипетии, Бил е поразен от разбитите животи на хората, които среща около себе си. Един дълбоко емоционален филм, който пресъздава следвоенна Англия с любов, но и с ясното съзнание за осакатяващите последици от остарялата класова система, която все още съществува, въпреки усещането, че страната е на ръба на нова епоха.

Ето какво казва и самият Джон Бурман за филма:
„Много от героите в „За короната и страната” имат своите прототипи сред хората, които срещнах по време на отбиването на военната си служба през 1952 г. Всички големи събития, за които разказва филмът, са се случили така, както е показано – разкрива режисьорът. – Имах за задача да изнасям лекции на войниците, които щяха да участват в Корейската война. Бях ужасен, когато разбрах за гафовете, които доведоха до тази война. Написването на сценария ме освободи от стаените в паметта ми образи от онова време. Както и при „Надежда и слава”, спомените ми вече са заменени от сцените във филма. Връзката между паметта и въображението е загадъчна територия. И тук ми идват на ум думите на Ингмар Бергман, който казва, че когато снима филм, не се опитва да прави нещата истински, а живи.”

Ето какво още можете да гледате още в Lucky: френският “Любовни войни”, българските “Урок”, обявен за най-добър филм за годината, “Потъването на Созопол” с Деян Донков и фестивалните хитове “Диви истории” – продуцент Педро Алмодовар, “Два дни и една нощ” с Марион Котияр, “Солта на земята” на Вим Вендерс, “Левиатан” на Андрей Звягинцев.

Разнообразете и ваканцията на малчуганите – през уикенда отново ги очакват детски филмчета.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина