Актуално

Виктор Янков поема международната дейност в „Пловдив 2019”

Виктор Янков ще поеме международната комуникация в „Пловдив 2019“. Той ще отговаря за връзките с международните партньори като заместник–директор „Международна дейност“ в  ОФ„Пловдив 2019“. Виктор отдавна е много известно име в културните среди- между 2013 и 2016 година Виктор е фестивален директор на "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив. Той ще поеме новото предизвикателство от началото на януари. Неговата задача във Фондацията ще е да съдейства за успешна координация на международното участие в програмата на града през 2019-а, партньорствата в и извън мрежата на Европейските столици на културата. Ще организира международните срещи,  на които градът ще е домакин в следващите три години, също и представянето на Пловдив на европейската културна сцена.

Длъжността е част от новата структура на фондация “Пловдив 2019”, одобрена с решение на Управителния съвет, която следва закономерното разширяване на екипа. Решението се базира на споделения опит от други Европейски столици на културата и препоръките от мониторинговия доклад. Поетапно ще бъдат обособени екип за международна комуникация и партньорства, както и екип за продукция. В новата структура вече са включени и предварително планираните четири културни мениджъра, които ще поемат координацията на четирите програмни платформи на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.  

„Днес Пловдив е изправен пред възможността да утвърди ролята си на културен център и да стъпи на международната карта. 2019-та година е шанс да покажем, че културата може да променя начина, по който живеем“, казва Виктор Янков и допълва, че навсякъде в Европа участието в културата е разпознато като човешко право и като фактор за развитие и устойчивост.

Виктор Янков притежава богат опит в организирането и промотирането на мащабни културни събития. Участва активно в изграждането на  културната идентичност на града. Съавтор е на изследване за спасяването на Кино „Космос“ пред Съвета на Европа –  „Cosmos Case”. Завършва специалност “Политология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Между 2013 и 2016 година Виктор е част от екипа на Фондация „Отворени изкуства“, Пловдив като фестивален директор на „НОЩ/Пловдив“.  Работата му с Фондация „Отворени изкуства“, Пловдив стартира през 2012 когато е куратор на фестивала „Улица Отец Паисий“- ТЕКСТ. Работата му с емблематичните културни организации основани от Веселина и Катрин Сариеви (Галерия Сариев, artnewscafe, Фондация Отворени Изкуства) стартира през 2008 година когато става част от artnewscafe, Пловдив. Като представител на „Отворени изкуства“ е участвал в редица международни форуми по проблемите на изкуството в публично пространство и управлението на културни проекти: In Situ – Conference on Art in Public Space, Marseille, France , LOCOP Research Conference / Budapest, Hungary, Sazlburg Global Seminar и други.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина