АктуалноГрадътКултураНовини

Управлението на Епископската базилика остава в Старинен Пловдив, музеят ще помага

Изгладени са всички неуредици, 20 щатни бройки към музея ще се грижат за мозайките

Управлението на Епископската базилика на Филипопол ще бъде отговорност на ОИ „Старинен Пловдив“. Това реши окончателно днес пловдивският Общински съвет. Всички неуредици около управлението вече са изгладени и ролите на различните институции са установени по най-подходящ начин, коментираха от градската управа.

Общинският институт ще се грижи за самата сграда и структура – менажирането ѝ, популяризирането на обекта и други подобни функции. В същото време Археологическият музей, към който са обявени 20 нови щатни бройки, ще се грижи за реставрацията и поддържането на мозайките в обекта. Всички експертни дейности, свързани с опазването на недвижимото културно наследство, ще са в ресора именно на музея.

Маркетингът и популяризирането пък ще бъдат в ръцете на „Старинен Пловдив“. Тя ще управлява сградата като комплекс и всичко в нея. Общинският институт и Археологическият музей са постигнали разбирателство около детайлите и са си стиснали ръцете около всички детайли, уточниха още от местната власт.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

14 коментари

  1. По цял свят има подобни обекти с мозайки, които не искат постоянна поддръжка. Нашата мозайка явно е много специална, че иска реставраторИ, които по 8 часа 5 дни в седмицата да я бършат с гъбички. Да не говорим, че тези дейности дори не са специализирани. Всеки може да мие под (какъвто е мозайката) с гъба и вода, нали?

    1. От една неправителствена организация ще следят опазването от страна на РАМ Пловдив. Хубаво е да има проверки и да следи дали нещата се случват в порядък. Ако всичко е наред няма от какво да се притесняват специалистите от РАМ Пловдив.

  2. Археолозите ще опазват Епископската базилика. Тези които сами си срутиха кулата на Малтепе. Това заслужава да се чуе от международната общност.

  3. Бяхме със семейството ми в Епископската базилика. Беседата беше отчайваща. Всякаш бяхме в селско читалище. Митове и легенди, нищо съществено за този прекрасен обект. Дано в бъдеще това да се изглади. Иначе, поздравление за труда, впечатляващ обект!

    1. Много странно решение. Редно е, а и по закон е така, археологическият музей да се грижи за този обект. Екскурзоводите също трябва да са археолози.

  4. Най-накрая някой се опита да спази закона. Браво! Какво по-естествено и правилно от това Археологически музей да се грижи за археологически обект. Гледаме по снимки, че Грозев много иска да е екскурзовод там, ама… Язък!

  5. А бе, в публикуваните протоколи на ОС не пише баш така. Под тепето пак не са разбрали. Значи, археологическия обект (щото той е Епископската базилика) за археологическия музей. А ламаринената сграда (щото тя не е Епископската базилика) за лелите от ламаринения институт.
    Май горе долу тва пише.

      1. Нали мозайките са реставрирани какво има да им се пази. На малката базилика пазят ли се мозайките. С автомати или с лъкове ще се пазят.

        1. Мозайката на първия етаж е на място. Т.е изискват се грижи за нея, за да се запази нейната цялост. Каква е ролята на този музей в разкрития археологически обект? Там няма да има разкопки повече. Защо Археологически музей да опазва мозайките? Не разбираме.

          1. А според вас как реставратори, дето пазят стенописи в Стария град могат да пазят мозайки? То малко акъл трябва, ама и мойта баба вкъщи знае, че едно е да боядисваш стената, друго е да редиш плочки. А като си викнеш бояджия да ти лепи плочките – най-много да зеленясат ….

        2. Г-не/жо, мозайките и на двете базилики искат и се поддържат постоянно от екип реставратори. Важното е да се каже реставратори, а не археолози. И не си мислете, че с прерязването на една лента спира работата по опазване на един толкова мащабен обект като Епископска базилика. Явно още не сте бил/била

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина