Актуално

Ученичка от Пловдив представи първата си книга (СНИМКИ)

Анна Велкова от Руската гимназия представи „Скритите истини” в Балабановата къща

Деветокласничката от ЕГ „Пловдив“ Анна Велкова изживя стилна промоция на първата си самостоятелна книга. В навечерието на Деня на детето ученичката представи сборника си с 26 разказа в петия ден от Празничната програма на Стария град.

Анна е на 16 години, но вече търси и преоткрива скрити истини, отразени в погледа на читателя като поетични притчи, всяка една- разказаща необикновена история. Те са у всеки човек, но за всеки те значат нещо различно. За материалистичната свобода и духовната пустота, за красивите импресии в живописта на живота и тъмата в човешкото сърце, за триумфа на видимото пред глухия глас на скритото- всичко това и много повече изпълва белите страници на тази пренарисувала действителността книга.

Младата дама се запалва по литературата още на 13 години, като първоначално започва да пише стихове. Любимият й писател е Антоан дьо Сент-Екзюпери, а сред поетите неин фаворит е Димчо Дебелянов.

Официалното откриване на мероприятието бе направено от Светлозар Чичиков-заместник-директор на ОИ „Старинен Пловдив”. „Тръгвайки от представянето на първата си книга тук, в Балабановата къща, пожелавам на Анна да напише и своя бестселър”, каза той .

 „За мен най-важното е да откриваме скритите истини, а то се случва, когато двете стихии-емоцията и разумът водят своята битка.Разказите на Анна Велкова са прекрасни философски етюди, в които тя търси и намира отговори на въпросите чрез сърцето си”, коментира Стефка Тотева-дългогодишен журналист в радио Пловдив.

„В тази книга всеки разказ може да бъде интерпретиран по различен начин.Някои ги определят като поетични притчи, есета, а аз ги слагам под егидата разкази, защото те показват онова, което е „скрито”. Смятам, че се получи различна книга, в която всеки разказ носи белега на различни ценности и размисли”, сподели Анна Велкова.

Специални гости на събитието бяха председателят на ОбС – Пловдив Савина Петкова и общественикът Любозар Фратев.

В Балабановата къща прозвуча и класическа музика. Ирен Капеловска и Галена Ганчева изпълниха „Аделаида” от Моцарт, Яница Димитрова свири на класическа китара, Полина Димитрова и Мария Добрева представиха „Танго” на Пиацола.

За финал Анна Велкова изненада публика и с още един талант, като в дует с Полина Димитрова изпълниха „Ода на радостта”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина