Актуално

Световни топ солисти идват за OPERA OPEN 2016 на Античния

Традиционният фестивал OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив ще представи през юни и юли едни от най-изтъкнатите солисти на големите оперни и балетни театри в света. Грандиозни спектакли на опери от Верди, Пучини, Вагнер и Бизе, както и най-доброто от оперетата, балетната класика и филмовата музика ще радват жителите и гостите в града на тепетата. Лятната програма на Опера Пловдив през 2016 ще акцентира на световните оперни имена на България.

Още на 18 юни шест български оперни звезди със световна кариера ще открият фестивала на Античния театър с арии от свои знакови роли: сопраното Цветелина Василева, която покори Метрополитен опера, Петя Иванова – получила признание като Кралицата на нощта във Виена Щатсопер, Мариана Пенчева, предпочитан солист на Арена Ди Верона, Ковънт Гардън и Ла Скала, тенорът Бойко Цветанов – солист на операта в Цюрих, Петър Данаилов, който се изявява на големите западно-европейски сцени и басът Деян Вачков, който редовно пее в Милано и на Арена Ди Верона. Диригент е маестро Лучано Ди Мартино

За новата постаовка на „Мадам Бътерфлай” на 21 юни в Пловдив ще пристигне звездата Доната Д’Анунцио Ломбарди, която през 2015 и 2016 изпълнява „Мадам Бътерфлай” в  прочутия Пучини Фестивал в Италия! На сцената ще й партнира известният тенор Камен Чанев, който въпреки многобройните си ангажименти в чужбина ще изпълни и централните партии в „Турандот”и „Аида” за радост на многобройните си фенове в България.

Премиерата на „Летящият Холандец”- една от най-кратките и съдържателни опери на Вагнер, ще срещне почитателите на немския романтизъм с Елизабет Стрид – звезда на Вагнеровия фестивал в Байройт, и баритонът Козма Рануер – изпълнител на Холандеца в операта в Стокхолм. Диригент е маестро Иван Ангелов.

 

„Кармен” – спектакълът, който би рекорда за многобройна оперна публика на Античния театър през 2015, ще бъде дирижиран на хърватина Никша Бареза. Маестрото е един от най-изтъкнатите европейски диригенти с многобройни участия в оперни фестивали. За ролята на испанската прелъстителка на 2 юли отново пристига Виолета Радомирска от Швейцария.

За традиционната гала VIVA L’OPERA, VIVA L’OPERETTA на 6 юли маестро Диан Чобанов е поканил солистите на Виена Фолксопер – Мара Мастарил и Микаел Хавличек, който ще представят най-доброто от оперетните традиции във Виена. Гала вечерта включва и сцени от най-известните оперни заглавия в изпълнения на солисти, балет, хор и оркестър на Опера Пловдив.

Грандиозната опера „Турандот”за първи път ще разтресе Античния театър на 15 юли. Въздействащият спектакъл е със специалното участието на корейското сопрано Лила Лий, която изпълнявала ролята на сцената във Верона, и тенорът Камен Чанев, който триумфира като Калаф в оперите в Рим, Берлин, Монреал и др. Диригент е маестро Найден Тодоров.

Звездни солисти на балетните трупи в Москва, Ню Йорк, Берлин и Виена ще изпълнят най-доброто от балетната класика с оркестър на живо. Във фееричната Гала вечер са включени сцени от „Лебедово езеро“- Чайковски,  „Ромео и Жулиета“- Прокофиев, „Дон Кихот“- Минкус и др. Диригент на оркестъра е маестро Диан Чобанов.

Вердиевата опера за египетксата принцеса Аида традиционно присъства във фестивала на Античния театър. Традиционно е и гостуването на солист от Арена Ди Верона всяко лято – след Хуи Хе и Ана Лукреция Гарсия, през 2016 това ще е Алберто Газале в ролята на Амонасро, а другите централни роли ще се изпълнят от Таня Иванова, Даниела Дякова и отново Камен Чанев.

Митът за Пандора в седем картини за седемте смъртни гряха ще бъде разказан от балет „Арабеск”, солисти от „Мистерията на българските гласове” и оркестъра на Опера Пловдив на 29 юли. Българските фолклорни гласове предизвикват холандския композитор Пол Ван Брюхе да интерпретира световния мит за Пандора през тембрите на балканите заедно с композитора Петър Дундаков. Спектакълът „Пандора” е награден с „Кристална лира 2015" и с наградата на София за най-добро танцово представление за 2015г.

Съпътстващата програма OPERA OPEN Light включва два популярни концерта. Мултимедийната програма „Филмовата музика на Холивуд”с диригент Дерек Глийсън ще представи на 30 юни композиции от филмите „Хари Потър” „Извънземното”, „Титаник”,„Стар Трек”и др.  За среща с публиката на Античния театър в Пловдив пристига прочутият Кристофър Йънг, композирал музика за над 120 филма, сред които „Спайдърман”, „Клопка”, „Ядрото”, „Хелрайзър”, „Градски легенди” и др.

На 16 юли хитовете на АББА ще звучат в изпълнение на солистките Надин Кюн и Анете Хесел с оркестъра на Държавна опера – Русе. Поп-певиците са заедно от десет години, а невероятната им приликата с великите идоли както визуална, така и акустична, е причината програмата им да взривява публиката в Германия и редица европейски страни. Диригент на „Класиката среща АББА” е маестро Найден Тодоров.

Организатор на OPERA OPEN 2016 е Държавна опера – Пловдив. Събитието е разширено продължение на фестивала „Вердиеви вечери”, който е с 30-годишна история. Очаква се оперните спектакли на Античния театър да бъдат посетени от над 20 000 души през лято 2016 като значителен ръст бележи международната публика. Освен за договарянето на топ солсти от световните оперни театри, Държавна опера – Пловдив влага много усилия и средства за осигуряване на съвременни сценични решения, ефектно художествено осветление и перфектен звук, които да превърнат всяка вечер на Античния театър в незабравимо преживяване.

Билети за OPERA OPEN 2016 се продават в Пловдив на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината, както и онлайн в eventim.bg. Всички представления са от 21 часа. При дъжд спектаклите се играят на следващия ден без презаверка на билетите. Повече детайли и пълен списък на участниците може да откриете на www.operaplovdiv.bg и в страницата на Опера Пловдив във facebook. OPERA OPEN на Античния театър ще има и есенно продължение през септември.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина