Актуално

Специална книга, кръгла маса и качествен театър за 20-ата „Сцена на кръстопът“

Иван Добчев ще провокира патриотичните ни чувства с римейк на "Възвишение", Диана Добрева ще ни отведе в един друг свят с "Вълци", Ивайло Христов ще ни накара да броим до "Четири"

20-тото юбилейно издание на театралния фестивал"Сцена на кръстопът" идва с обещание за незабравими емоции. Форумът ще бъде открит с възродения спектакъл "Възвишение" на Драматичен театър-Пловдив на 10 септември. В афиша на двуседмичния театрален маратон ще се впишат и най-добрите представления, отличени през отминалия сезон с награди Икар и Аскеер, както и част от премиерните заглавия на най-авторитетните български трупи.

Юбилейната програма обещава силно международно участие. Радостен е фактът,че всички спектакли за голяма и камерна сцена, както и съпътстващите прояви, ще се случват на едно място – в обновената и реновирана до неузнаваемост театрална сграда, както и сценичното пространство в  двора на Драмата.

Голям интерес се очаква да предизвика международната кръгла маса на тема "Алтернативни източници за финансиране на театралното  изкуство – проблеми и възможности" съвместно с Гьоте институт.

20-ата "Сцена на кръстопът" ще зарадва почитателите си с нова графична визия на многобройните си рекламни материали. Специално за рождения ден ще бъде представен сборник "20 думи за 20 годишнината", както и филм на БНТ, обяви финансовият директор Димитър Малашинов.    

Театралната програма на фестивала обещава също вълнуващи преживявания.

Иван Добчев ще провокира патриотичните ни чувства с римейк на "Възвишение", Диана Добрева ще ни отведе в един друг свят с "Вълци", Ивайло Христов ще ни накара да броим до "Четири".  В светлината на класиката Иван Урумов ще ни представи своето виждане за "Отело", Бина Харалампиева ще ни разкаже за "Бел Ами", The Festival Players Theatre Company на родния град на Уилям Шекспир, Стратфорд на Ейвън, ще зададе вечните въпроси с "Хамлет", а Николай Поляков ще ни потопи в света на "Анна Каренина". Мариус Куркински ще ни разкаже приказката за "Синята птица", а Теди Москов ще ни отведе на "Пурпурният остров". Росица Обрешкова ще ни запита дали познаваме "Лунатици", а проф. Здравко Митков ще ни повози в един "Рейс".

Проф. Стефан Данаилов и неговите абсолвенти ще спретнат едно "Ателие", за да е пълен празникът. Йосиф Сърчаджиев ще ни запознае с "Госпожица Юлия", Стайко Мурджев твори по текстове на Камен Донев. Стоян Радев ще ни накара да се замислим дали сме на "Ничия земя", а Неда Соколовска ще ни научи, че "От тук започва България". Васил Дуев ще ни покаже "Пилето", а заедно с Елин Рахнев ще разсъждаваме за "Дубльори", а Невена Митева и Саша Хонг ще ни предадат "Духът на Кармен". Театралната работилница "СФУМАТО" ще ни подмами да се намъкнем в "Онова нещо", дето тебе те вижда цялия, а ти му виждаш само окото. Националният академичен драматичен театър "М. Занковецкая" от Лвов, Украйна ще ни разкаже за любовта между Айседора Дънкан и Сергей Есенин в спектакъла "Три любови", а театралната компания на Лусия Миранда от Испания ще ни трогне с постановката "Какво ще правим с бабата".

В съпътстващата програма ще представим и юбилейна изложба, посветена на отбелязването на 400 години от смъртта на Уилям Шекспир, представяне на няколко книги, концерти на Иванка Шекерова, Мирослава Кацарова, Ева Данаилова, разкри продуцентът на „Сцената” Ирен Чанкова.

Слоганът на тазгодишното юбилейно издание на Феста е ТЕАТЪРЪТ БЕЗКРАЯ.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина