Актуално

Сократ възкръсна в Драмата

Големият гръцки актьор Янис Симонидис превърна публиката в съда на Древна Гърция
Image title
В ролята на съдебни заседатели влязоха зрителите на монопектакъла „Апология на Сократ“, който големият гръцки актьор Янис Симонидис игра миналалата вечер в Камерната зала на Драматичния театър. Щом публиката зае местата си, актьорът се изправи пред нея, за да защитава живота си, следвайки текста от безсмъртната класика на Платон. Актьорът се появи с маска ала древногрцкия философ, но малко след това я свали, постави я на облекалката на овехтял стол и се обърна км своите обвинители с присъщото си остроумие, безукорна логика и смел език. В продължение на час и половина Янис владя публиката с перфектна актьорска игра, при това на английски. Зад него на екран вървеше български превод. След повече от 200 представления по цял свят, впечатляващият моноспектакъл пристигна и на пловдивска сцена.
„Аз не играя Сократ, а моята представа за него. Затова още в началото свалям маската“, обясни актьорът и добави, че именно затова не си е сложил дълга брада като тази на мъдреца от Древна Елада. Днес, когато и Гърция, и много други държави били в дълбока криза на ценностите, думите на известния философ били по-актуални и приложими отвсякога.
„Непрекъснато подчертавам, че добродетелта не се придобива с пари, а по-скоро парите и други материални блага, било то публични или лични, са резултат от добродетел“, изрече от сцената актьорът. Той е завършил литература и драма в университета в Йейл, преподава и ръководи катедра в училище за изкуства Тиш в Ню Йорк и е директор на Гръцки театър в американския щат, който сществува вече 32 години. Преди две години е удостоен от кметството на Атина с титлата Посланик на елинизма за своите постижения в разпространението на гръцката култура.
Маската, с която Янис играе, е правена от Теони Олдридж – автор на костюмите на филмовета класика „Великият Гетсби“. Тя е носител на Оскар и е удостоена с награда за цялостно творчество от Гилдията на костюмографите.
Гръцкият консул Николаос Пиперигос изгледа представлението от първия ред. Публиката категорично отказа да пусне големия актьор и след 5-минутни аплаузи той накара зрителите отново да седнат и каза част от репликите на гръцки. Оказа се, че Янис има готовност да изиграе представлението, освен на родния си език и на английски, на испански и френски. Той с охота раздаде автографи и се снима с фенове на Мелпомена.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина