Актуално

Сключени са общо 240 договора по проекти за програмата на Пловдив 2019

Фондацията в очакване на доклада на ЕК след последния мониторинг и наградата Мелина Меркури, на стойност 1,5 милиона евро

Всички събития в Европейска столица на културата са с осигурени локации, отбеляза Светлана Куюмджиева

След 21 работни дни ще разберем дали Пловдив ще е заслужил наградата Мелина Меркури, на стойност 1,5 милиона евро, която Европейската комисия връчва на онези градове, справили се добре с подготовката за проекта Европейска столица на културата.След 21 работни дни ще излезе и докладът на журито от ЕК, пред което екипът на Фондация „Пловдив 2019” представи свършеното до момента в Брюксел миналия ден. Наградата Мелина Меркури не е ултимативна, тя не се дава със сигурност. Ако Пловдив я спечели, значи е на правия път и я е заслужил. Днес, от Фондацията обявиха, че очакват докладът да е положителен, тъй като мониторингът пред журито преди два дни е преминал много добре.

Нямаше дебати или конфликтни точки. На всеки въпрос успяхме да отговорим. Но, разбира се, важното е какво ще прочетем в доклада, отбеляза артистичният директор на „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева. Имало е въпроси, относно инфраструктурната част от проекта, като журито най-вече се интересувало от бъдещето на Кино Космос. Питали са дали фондацията има план Б, ако в киното не могат да се организират планираните в програмата събития. Да, план Б имаме. И той е тютюневият склад, който наехме и  който може да приеме дейности и събития, планирани за Космос. Всички проекти в Европейска столица на културата са с осигурени локации, отбеляза Светлана Куюмджиева.

От Фондацията имат повод за оптимизъм относно предстоящия доклад, тъй като част от членовете на журито не са скрили доброто отношение към работата на екипа още веднага след презентацията.  В Брюксел приели много добре факта, че проектът „Пловдив- Европейска столица на културата 2019” вече няма проблеми с финансирането. Бюджетът е структуриран, а средствата са осигурени. Освен това по близо 85 процента от предварителната програма вече се работи, сключени са договори и ще бъдат реализирани конкретни проекти, заявяват от „Пловдив 2019”.

90 големи проекта са договорени и започнати. Към тях ще бъдат добавени към 200 по-малки. Тепърва ни предстои обявяването на японската програма. Сключени са общо 240 договора по проекти и те ще започнат да стават видими още през юни тази година, обявиха от „Пловдив 2019” на среща с медии днес.

Стартирала е конкурсна процедура за откриващото събитие, което ще е на стойност два милиона лева. Очаква се то да бъде обявено на 5 септември, заедно с цялата програма в годината на Европейска столица на културата.

Това, което ни различава от всички останали Европейски столици на културата, е че Пловдив не прави директни възлагания, а всичко по програмата се реализира с отворени покани и процедури по Закона за обществени поръчки. Законовото затруднение обаче се обърна в позитив. Тъй като това даде възможност на повече културни оператори, артисти и институции да се включат в програмата, каза Светлана Куюмджиева.

Като даде пример. 320 кандидатури е имало само по отворената резидентна програма за остров Адата и Марица. До края на годината близо 70 артисти от цял свят ще дойдат под тепетата, за да разработят и предложат проекти за 2019г. На тяхна база ще бъде създадена лятната програма за остров Адата и реката през годината, в която ще бъдем Европейска столица на културата.

Наскоро бе отворена и покана за малки проекти, като са входирани над 260 кандидатури. От тях само 98 са от Пловдив. Има проекти от цяла България, от Сърбия, Германия, Полша, Италия и Франция. По тази отворена покана фондацията ще финансира около 40 проекта.

От „Пловдив 2019” обявиха, че в понеделник отварят поредната си покана. Тя е насочена към културни оператори от трите български града, които стигнаха финала в битката за Европейска столица на културата- София, Варна и Велико Търново. Общия бюджет за поканата ще е половин милион лева, като таванът за финансиране на проект е 50 хиляди лева. В журито ще има по един член от всеки от екипите, работили за кандидатурата на трите града. Няма условия тези проекти да бъдат реализирани на територията на Пловдив, но предимство ще идеите, които създават партньорства между всички градове финалисти.

На следващата общинска сесия се очаква да бъде гласуван бюджетът на фондацията за тази година. „Пловдив 2019” ще разполага с близо 9 милиона лева за 2018г. За 2019г. индикативният бюджет е близо 13 милиона лева.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина