Актуално

Роман за Левски разглежда намесата на Русия в смъртта му

Румен Леонидов за книгата на Неда Антонова: Досега това беше абсолютно табу

„Първият след Бога- любовта и смъртта на Васил Левски” бе представена в Балабановата къща

Представяне на новия роман на Неда Антонова „Първият след Бога- любовта и смъртта на Васил Левски” се състоя в Балабановата къща. Срещата с авторката се организира по повод Деня на народните будители от ОИ ”Старинен Пловдив, ПУ ”Паисий Хилендарски”, литературна общност „180 години от раждането на Апостола” и Лилия Сребрева, заслужил пловдивски учител.

Неда Антонова е родена в село Николаево, Плевенска област. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург. Работила е като журналист, редактор в художествената редакция на Военно издателство „Св. Георги Победоносец“, писател в групата на военните писатели и композитори при МНО. Основател на сп. „Отечество”. Член на СБП от 1983 г.
„Първият след Бога“ е роман за Васил Левски. От юни досега е преиздаван четири пъти. Авторката предлага нов и по-различен прочит на съдбата на Апостола, на неговата огромна саможертва в името на свободна България, на обречената му любов към жената, която го изпраща на бесилото. Неда Антонова засяга недотам осветлени  страни от водения съдебен процес срещу Васил Левски, отново поставя горещите въпроси за предателството, за смъртната присъда над Апостола, за отношението на следосвобожденското общество към неговото свято дело.

Участници в срещата с именитата авторка Неда Антонова тази вечер бяха издателят Румен Леонидов, ас. д-р Здравко Дечев- преподавател в ПУ ”Паисий Хилендарски”, Кръстю Кръстев- директор на Драматичен театър-Пловдив.

„За романа на Неда Антонова са валидни библейските думи на Йоан: „никой освен него е нямал любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите…”.Защото любовта към народа, макар да е заглъхнала в стона на въпросителните на написаното от Апостола „Народе????”, си остава нашето незримо отечество не само тогава и винаги ще си оставаме изгнаници без нея.Може би за нас Левски ще си остане все за кратко приютен в думите „Все тъй образ на времето, което изпуснахме…” Или пък може би образ на времето, което все чакаме да дойде.И утре по карловеца Васил Кунчев ще се измерваме…И ще си припомняме един въпрос от романа на Неда Антонова: „Ти ли си дошъл твърде рано при нас, Дяконе, или ние сме все закъснели за теб, брате Левски?!”, прочете в литературния си анализ на романа на Неда Антонова преподавателят в ПУ „Паисий Хилендарски” Здравко Дечев.

„Тази книга за първи път по художествен метод разглежда намесата на Русия в смъртта на Левски.Досега това беше абсолютно табу и продължава да бъде такова.Защото митът за дядо Иван Освободителя остава да битува в няколко поколения българи. Царска Русия си има своите имперски интереси и в лицето на граф Игнатиев-тогава посланик на Русия в Цариград, вижда, че Левски няма да се подчини на тези интереси и решава заедно с турските управници да разбият национално-освободителната революция, която е в зародиш.По това време Русия не е готова за нова война с Турция и руската дипломация иска да определи кога да има въстание и кой да го оглавява.Непокорството на Васил Левски и неговата неподкупност му изяждат главата.Всичко това са исторически факти, които продължават да се премълчават, но ги има”, коментира издателят на романа на Неда Антонова „Първият след Бога- любовта и смъртта на Васил Левски” Румен Леонидов.

„Нашият народ заслужава Левски.Апостолът съдържа неговите добродетели, така, както капката съдържа океана.Докато го има Левски, той ще бъде нашата парола за българщина по света”, каза Неда Антонова.

Много поети, писатели, литературоведи, учители уважиха авторката, която след представянето на романа получи цветя и пожелания за ново творческо вдъхновение.Сред гостите на събитието бяха ректорът на Медицински университет Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн и директорът на ОИ „Старинен Пловдив” г-н Минко Кафтански.
В деня на народните будители 1-ви ноември деца от групата за творческо писане в Пловдив „Белите лястовичета” рецитираха стихове за Васил Левски, а ученици от НУМТИ „Добрин Петков” изпяха песни за Апостола.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина