Актуално

Рок операта „Исус Христос Суперзвезда” с Наско от БТР и Християна Лоизу от Х-фактор

Наско от БТР и победителката от X-factor Християна Лоизу са звездите в проекта на Опера Пловдив – рок операта «Исус Христос суперзвезда» по музика на Андрю Лойд Уебър и текст на Тим Райс.  Хитовата творба, която не слиза от сцените вече 40 години, първоначално е замислена от авторите като концептуален рок албум. За да е най-близко до музикалния оригинал и за да се избегнат противоречиви интерпретации,  музикалното произведение ще бъде представено концертно  с участието на оркестър, хор и балет на Опера Пловдив под диригентсвото на Константин Добройков, който подготви и музикалния хит „Човекът от Ла Манча”преди година. Сценичното решение е дело на хореографа Боряна Сечанова от балет „Арабеск”.

Сър Андрю Лойд Уебър е автор на едни от най-известните мюзикъли като „Котките”, “Фантомът на операта” и „Евита”.  Действието на неговата рок опера следва приблизително каноничното евангелие за последните седмици от живота на Исус, като започва с пристигането на Исус и неговите последователи в Йерусалим и завършва с разпъването му на кръст. За партията на Исус е поканен тенорът Богомил Спиров, който изпълнява ролята в спектакъла на Музикалния театър в София, а Юда ще изпее Момчил Караиванов, който през текущия сезон изпълнява главната роля в „Прилепът”.

Наско Пенев вече е влизал в образа на Пилат Понийски. След  участието на вокалиста на БТР в рок операта на сцената на НДК, той споделя: „ Пилат има две особености, които са извън това, което всеки знае за него. Всички знаят, че той е лошият, той е наместникът на Рим по това време и е съдия в крайна сметка. Но като всеки един нормален съдия и в него има нещо човешко. Това проличава в съня му, който е в първата част на рокоперата. И другата му особеност – той се мъчи да бъде справедлив. Това се вижда на финала в съда, където Пилат се опитва да помогне всячески на Иисус. Но Иисус не му оставя възможност. Както и народът. Пилат е една голяма пионка в ръцете и на първожреците, и на народа, и естествено на Рим. В мен се надявам да преобладава справедливото и човешкото.”

 Талантливата Християна Лоизу, която спечели любовта на зрителите в телевизионния формат X-factor, ще изпълнява партията на Мария Магдалена. Младата певица е възпитаничка на Музикалната академия в София. За нея поканата от Опера Пловдив да участва в световноизвестната рок опера е твърде вълнуваща, защото като стипендиант тя е изучавала изкуството на мюзикъла в университета в Лийдс, Великобритания.

Правата за рок операта „Исус Христос суперзвезда” са предоставени от лицензодателя Тhe Really Useful Group Ltd. за три изпълнения – на 20 април в Пловдив, на 21 април в Габрово, на 22 април в Стара Загора.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина