Актуално

Президентът се връща в Пловдив през август, идва на китайски симфоничен концерт

Изумена съм от това, което видях в Пловдив, не скри Сяолан Гуо, директор на концертната зала в Шънджън

Гуо Сяолан на посещение в Римския стадион Президентът Росен Плевнелиев ще се завърне в Пловдив след месец. Той обеща да бъде гост на големия концерт на една от най-добрите филхармонии в Китай- симфоничния оркестър на побратимения с Пловдив град Шънджън. Събитието е на 23 май, а Плевнелиев прие поканата от пратеника на шънджънската община под тепетата Дерек Фънг на откриването на Римския стадион днес. Този път Държавния глава ще се качи на Античния театър.

Организацията за концерта в края на август вече върви. В Пловдив в момента е директорът на филхармоничната концертна зала в Шънджън Сяолан Гуо. Тя е част от голямата делегация от шефове на най-големите китайски културни институти, които търсят опции за общи проекти с нашия град в момента. Изумена съм от това, което видях в Пловдив. Смайващо е. Удивена съм. Ние представляваме един нов град, с нова архитектура и инфраструктура. А вие сте картичка на цивилизациите, на историята. Страхотен е Пловдив, не скри г-жа Гуо.

Тя анонсира, че симфоничния оркестър на Шънджън е създаден почти по същото време, в което се ражда и младият китайски град- 1982г. А за времето и културната институция, и населеното място, са се превърнали в знакови и изключително важни за цялата страна. Поканата за участието на формацията в Пловдив е във връзка с побратимяването на нашите градове. Подготовката на концерта вече започна. Той ще е разделен на две части. Първата е композирана на базата на китайска романтична легенда- нашите Ромео и Жулиета. Втората е Ода за човечността, която е на базата на основните китайски ценности, които са и общовалидни, обяви Гуо.

Диригентът на оркестъра на забранения градВ Пловдив е и диригентът на Оркестъра на забранения град, който пък ще излезе на Античния театър на 13 септември. Подготовката за събитието също е в ход. Това, което виждаме в Пловдив наистина е вдъхновяващо, каза Лю Шун.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина