Премиера на книгата за Десети пехотен Родопски полк в Пловдив

За няколко забравени достойни и забележителни българи, оставили трайна следа в българската история, разказва в книгата си „Сенки и лица от Десети пехотен Родопски полк“, първа част, пловдивчанинът Георги Кременаров. Сред възкресените в изданието герои са режисьорът и сценарист Въло Радев, писателят мемоарист Михаил Кремен, командирите на полка Кирил Христов и Веселин Вълков, Кирил Сидеров, Васил Влайков, редникът Петко Кременаров, военни дейци, чиновници, селяни.

Премиерата на книгата е на 8 ноември, сряда, от 18 часа във Военен клуб в Пловдив. Ще бъде представен и кратък филм за описаните в книгата личности.

Малко известни факти, драматични човешки съдби присъстват в увлекателното, но исторически правдиво повествование на Георги Кременаров, който е адвокат по професия.

„Книгата поставя въпроси, на които историята ни отговаря с догадки или дава уклончиви отговори, които сега – един век след събитията, не ни удовлетворяват. Въпроси, на които и днес търсим отговор: А можеше ли да не се случи всичко това?! Кому бе нужно и защо бе пролята толкова много българска кръв?! Можеше ли всичко да бъде по-инак, по-човешки?! Обществото ни и днес като че ли не може да намери помирение“, смята Георги Кременаров.

Пишейки за последните двама командири на полка, книгата надхвърля първоначалните си цели и навлиза в дебрите на перманентната гражданска война в България, започнала на 9 юни 1923 г. и завършила някъде към края на 50-те години на ХХ век. Тази война е отнесла едни от най-достойните чеда на България, категоричен е авторът.

Изданието от 170 страници представлява научно изследване, но трудът е написан на достъпен и интересен език. „Смятам, че книгата „Сенки и лица от Десети пехотен Родопски полк“ би могла да бъде полезна едновременно на специалистите историци и на всеки, който се чувства българин и се интересува от родната история“, уточнява Георги Кременаров.

Предстои представяне на книгата също и в Хасково на 15 ноември, 2023 г., сряда, от 17,30 часа в Регионална библиотека „Христо Смирненски“. Седмица по-късно – на 22 ноември 2023 г., сряда, авторът ще гостува от 18 часа във Военен клуб – Стара Загора.

Exit mobile version