Актуално

Португалската фадо кралица Крищина Бранко с концерт на Античния

След 17 години на сцена звездата акостира под тепетата

Седемнадесет години на сцената, 13 албума и множество вдъхновени концерти по целия свят – този богат артистичен път Крищина Бранко запечатва в ретроспективната програма „Idealist”, която ще представи в Пловдив на 7 юни. Подборът за тази програма е доста труден, тези седемнадесет години са свързани с безброй спомени, радости, професионално израстване, благодарност и почит към всички онези, които са повярвали в нея и са извървели този дълъг път заедно. Има включени както класически пиеси, които маркират върховете на професионалния й път, така и нови композиции, които доказват, че Крищина Бранко днес повече от всякога има какво да каже и го казва по своя красив и завладяващ начин, само както тя умее. Идеалистката-естет Крищина Бранко. Концертът й на 7 юни в Античния театър е с начало 21:00 ч. Промоционални билети за концерта с цена 15 лв. може да намерите в магазин "Мюзик център" и  и в мрежата на Тикетплюс.

Носталгията, изразена чрез музика, може да бъде изказана по много начини и с различни изразни средства. Но има един музикален стил, за който можем да кажем, че сякаш въплъщава носталгията – това е португалското фадо. То докосва различни струни на душата ни и може да отключи множество спомени, трепети и отдавна забравени мисли. Има музикални жанрове, които трябва да се усетят с всички сетива; има жанрове, в които изпълнителят, дори и да пее на неразбираем за слушателя език, излива душата си в песента и емоцията се влива в публиката. Има жанрове, които задължително трябва да се чуят на живо. Такъв е португалският блус, наречен фадо.

Fado означава "съдба", но всъщност фадо е начин на живот. Изпълнената с тъга градска балада, която разказва за приемането на жребия на съдбата, за нещастната, несподелена любов, се нарича фадо. Фадо изразява силни и противоположни чувства, нормални за един човек, като радост, тъга, любов, ревност, но най-вече носталгия… Фадото носи звучене, преминало през вековете и съхранило в себе си паметта и сетивността на много поколения. То звучи едновременно древно и съвременно, затова, дори и да не си го слушал до момента, в първите мигове на фадо те обгръща тръпка на носталгия по нещо неузнаваемо. Фадо е сърцето на Португалия – лирично и страстно, изпълнявано предимно от жени в кръчмите из цялата страна. Макар да са минали много векове, откак се пее фадо, тази меланхолична и тъжна музика е все така жива и истинска и днес, представена от много лица и гласове. Едно от тях е на прекрасната Крищина Бранко.
„Докато слушаш Крищина, виждаш как капят листата, как слънцето бавно залязва, затаяваш дъх и усещаш носталгията по отминалите дни”, тези думи на музикалния критик Луиш Гомеш най-картинно описват преживяването на музиката на красивата португалка.

Подходът й е различен, личен, неповторим, пълен със светли емоции. При появата й сцената се променя, защото Крищина умее да пресъздаде усещането за неповторимост на момента, умее да акцентира и предаде чувството и очарованието на песента почти вълшебно. Фадото на Крищина Бранко не е традиционното меланхолично фадо. Без да робува сляпо на традицията, но съхранявайки най-доброто от нея, обаятелната певица вдъхва нов живот на жанра с истински оригиналната си и автентична интерпретация. Във всички свои албуми тя търси дълбоката връзка между музика и поезия.

Концертът на Крищина Бранко се организира от Джаз Плюс с любезната подкрепа на Института Камойнш и на Посолството на Португалия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина