Актуално

„Пловдив 2019“ кани Варна, Велико Търново и София в програмата на Европейска столица на културата

Фондация „Пловдив 2019“ кани градовете финалисти за столица на културата да се включат в програмата на най-големия европейски културен проект през следващата година. Варна, Велико Търново, София и регионите им могат да участват с най-добрите идеи, заложени в програмите, с които са достигнали до финала на конкурса за титлата. Отворената покана за проекти на културни организации, независими куратори и артисти стартира днес, а крайният срок за подаване на предложенията е 29 юни. Одобрените идеи могат да се реализират от януари до декември 2019 г. или в съответния град, като проектите или трябва да бъде представени в Пловдив, или реализирани тук.

Целта на поканата е да се обогати културното съдържание на програмата на национално ниво и да се отвори местната сцена към европейско и международно партньорство. Фондацията дава възможност идеите на градовете кандидати да бъдат реализирани като част от официалната програма на първата българска европейска столица на културата, казват от „Пловдив 2019”.

Предложенията трябва да развиват цели и идеи от програмите, заложени в апликационните книги на градовете от финалния етап, както и да са съобразени с мисията и целите на проекта Европейска столица на културата. Предложенията могат да бъдат свързани с визуалните изкуства, артистични намеси, дизайн, платформи за обмен на знания между различни социални групи. Допуска се и реализацията на градско и домашно градинарство, био и еко практики и строителство.

Отворената покана за трите града е с общ бюджет от 500 000 лв. Максималното финансиране за един проект е до 50 000 лв. при собствен принос от страна на кандидата 30%, който може да бъде и нефинансов. Фондацията няма да подкрепя проекти от културния календар на съответния град.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина