Актуално

НЕ/ПОЗНАТИ с премиера в Пловдив като специален акцент на НОЩТА

 

 Големи автори с непознати творби ще гостуват на ГХГ

Пловдив отново е градът, избран да бъде сцена на едно ново, прекрасно и уникално културно събитие – изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“. В ексклузивната експозиция Обединена българска банка показва за първи път пред почитателите на изкуството най-ценните си художествени произведения – творби на български художници от Златния фонд на своята колекция. От 17 септември до 4 октомври жителите и гостите на Пловдив ще могат да се запознаят с 47 творби от 37 родни майстори на живописта и графиката. В залите на Временната експозиция на Градската художествена галерия (на „Батенберг І“ 15) ще бъдат представени автори, които са добре познати за специалистите и за по-широката публика. Непознати са конкретните им творби: картините на Харалампи Илиев, Васил Маринов, Радомир Мандов, Никола Димитров, Златю Бояджиев, Кирил Станчев, Антоний Софев, двустранният морски пейзаж на Христо Каварналиев, посветените на Освобождението на България композиции на Александър Поплилов и Григор Първев, специално създадените за банката колажи от банкноти на Йордан Кисьов и др.

Като истински меценат на изкуството, финансовата институция ОББ има дългогодишни традиции в подкрепа на българската култура и изкуство – Празниците на изкуството „Аполония“, Софийската опера и балет, НАТФИЗ, Варненско театрално лято, фестивала „Сцена на кръстопът“ и други. С колекцията си от творби на изобразителното изкуство банката разкрива нов аспект в активната си корпоративна социална отговорност. В продължение на близо пет години, със съвместните усилия на служители на банката, експерти в изкуствознанието и музейната работа и реставратори, произведенията от всички клонове на ОББ в страната са описани, заснети, реставрирани и рамкирани. По-голямата част от тях остават в интериорите на банковите клонове, а тези от Златния фонд бъдат представени пред ценителите на изкуството чрез изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“. Подготвената експозиция е придружена с луксозен двуезичен каталог, както и със сайт, в който могат да бъдат видени всички произведения от фонда: www.ubbcollection.bg.

„Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ ще започне своето пътешествие от Пловдив – Европейската столица на културата 2019 г. и през 2017 г., когато ще отбележим нашата 25-годишнина, ще премине през десет града в България – родните места на авторите на произведенията“ – споделят главният изпълнителен директор на ОББ Стилиян Вътев и Радка Тончева – изпълнителен директор на ОББ.

Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ ще бъде специален акцент в програмата на любимия ни фестивала Нощ/Пловдив 2016 . Входът е свободен.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. На откриването на специалния акцент НЕ/ПОЗНАТИ на любимия ни фестивал Нощ/Пловдив се унищожи храносмилателно финансирането на един средно голям пловдивски фестивал. А каталогът ни върна в годините на прохождащата полиграфия в България през 90-те. Хвала на ОББ меценатите.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина