Актуално

Млади артисти се самоубиват ритуално в Баня Старинна

Кръв обагри оазиса за съвременно изкуство на откриването на 11-тия Арт Позитив

Животът си тече, каквото и да ти се случва. Взимаме се много насериозно, а не трябва, казват младите творци

Баня Старинна винаги е била странна и предизвикателна. Приютявала е изкуства, които връзват всички човешки сетива. Днес тя буквално шокира. Противно на нежните и чувствени арт изложби, вчера млади пловдивски творци представиха стряскащите си произведения в рамките на 11-тия поред фестивал Арт Позитив с тема Формално. Те вкараха гостите на изложбата в своя утопичен свят, наречен Държава на артистите.

Табела "Изход" води към мрак и писъци. Жена с маска и в черно трико обикаля с хладен жълт чук и заплашително впива поглед в посетителите. После замахва към въображаем враг. Сякаш е боец в битка на Майдана. Кръв по стената. Алени капки и по пода. Идеята е, че е супер безсмислено това, което правим. Артистът няма смисъл, няма място на този свят, затова по-хубаво да се пререже и да си забие меча в корема, сочи стаичката с врата, на която е нарисувано ритуално самоубийство 27-годишният Ташев. Това не е крайно мислене, казва авторът. Моята идея е формалин. Изкуствено подържано нещо не може да е живо. Целият този стил изложби тип "куратори и познавам този и онзи, това изкуство е хубаво, това не е хубаво" – за мен това е формалин. Нещо се набутва в един буркан, то е мъртво, подържат го живо и някакви хора му се радват. Не вярвам в това, казва младият артист. В далечината се чува музиката на Иво Папазов, някъде наоколо стон, а в другия край- японска музика.

Идеята – ритуалът като самоубийство, но то си върви без да има някакво внимание върху този ритуал. Някъде там си има сватба, хората се забавляват. Животът си тече, каквото и да ти се случва. Взимаме се много насериозно, а не трябва, смига един от авторите в Арт Позитив.

Който ви подвежда да се загубите в черен лабиринт с детска музика, или да видите как с нокти се разкъсва посланието FOR MALL NO. Всъщност, животът днес често е плашещ. Но за да го променим, трябва да драскаме с нокти и да крещим или стенем, коментират част от артистите в изложбата. Която трябва да се види, препоръчваме!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

12 коментари

  1. Докато нещастните некадърници се чудят в каква СТАРИННА баня да се заврат за колективно мастурбиране и безплодни оргазми, в това врема из планините стадата се нуждаят от пастири … То си е в националната традиция – като не умееш нищо друго, барем ‘фани гегата и айде из баирите, с едно-две кучета и една магаричка за …

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина