Актуално

Мирослава Кацарова: Говоренето също е музика

Мирослава Кацарова, дъжд и джаз на френски език – една приказна вечер в Стария град на Пловдив

"Благодарна съм за този чуден концерт, който остана в мен между реалността и съня"

Славена Шекерлетова

Снимка от Иван ЮрганджиевНай-новият проект на любимата на мнозина почитатели на джаза Мира Кацарова е посветен на френската музика и носи името „Summer in Paris”. Тя вече пя в Созопол, Варна и Балчик, само преди дни в Пловдив, предстои концерт в София.

Мирослава Кацарова за концерта във Фейсбук:

„Каква вечер в Конюшните!
Три песни преди финала на концерта ни, точно докато пеех “Водите на март” на френски, се изсипа внезапен и проливен дъжд. Винаги съм знаела, че пеенето е като молитвено състояние – понякога, дори напълно несъзнавано, измолваш това, което пееш… трябва да се внимава.
Но пък как друг път може реалността да се превърне в декор на музиката? Онази вечер дъждът й се подчини и усетих как я превръща от копнеж, от сън, от метафизика в истинска и пълна с любов случка…
Благодарна съм за този чуден концерт, който остана в мен между реалността и съня!“

В нашата мила и красива страна, където толкова много неща искаме да бъдат различни, сме късметлии да „имаме“ хора, които умеят да създават една по-различна атмосфера, изпълнена с топлота, нежност, ненатрапчива мъдрост, хора- светове, хора, надарени с ум, сърце и музика в душата. Всичко това побира Мирослава Кацарова, която пя джаз на френски в „Конюшните на царя“ час преди да завали. Да, заваля точно по време на “Водите на март”. Ние, обаче, присъстващите нямахме намерение да си тръгваме, тя самата също каза, че продължава да пее, но се наложи да спре, поради технически причини, защото от екипа посочиха, че е опасно да се продължи в такова време, тъй като дъжда усили. Дори за час, ние успяхме изцяло да се потопим в атмосферата на джаза, в харизмата на Мирослава и да пътуваме далече във времето и музиката. Губиш се блажено между сън и реалност, а дъждът само усили вълшебството на момента, вместо да му попречи.

Програмата на “Summer in Paris” включва песни от класическия репертоар на Едит Пиаф, Жак Брел, ЖоДасен, Мишел Льогран. Чухме и по-нови композиции като „Labelledamesansregrets“ на Стинг, а също и неочакваната песен „Jeboissystématiquement“ написана от френския писател и бохем Борис Виан. А прочутата инструментална творба Oblivian на АсторПиацола е превърната в песенно произведение по текст на певицата и с речитатив на френски език – едно от любимите й стихотворения на Пол Верлен “Ilpleuresurlaville”.

Акцент е джаз пиесата „AprilinParis“, написана през 1932 година за бродуейски мюзикъл. Макар че е единствената тема, изпълнена на английски език, тя носи философията на цялата музикална програма, а тя е, че Париж е повече от град – той е състояние на духа, копнеж, който ни връхлита независимо къде се намираме, настроения отвъд географията. А на това мечтателно пътешествие ни повежда музиката. В края на концерта Мирослава Кацарова благодари на всички присъстващи и каза, че средствата ще бъдат вложени в ремонт на църквата „Свети Георги“ в Ново село.

Джаз дамата отново събира своето трио като е поканила струнен квартет от красиви и талантливи момичета, които подчертават дискретно класичността на аранжиментите. Те са направени от Мирослав Турийски, който неизменно свири на пиано редом с Мира, а до тях са още Веселин Веселинов Еко и Христо Йоцов. Този път програмата носи красноречивото име „SummerinParis“ като перифраза на името на основната композиция. Всички те ще направят пет романтични концерта на сцени, които по традиция представят концертните програми на Мира Кацарова, а те всяка година са различни и тематични.

“Обичам да пея и, мисля си, точно заради това внимателно пристъпвам преди всеки период, наситен с концерти. Пеенето е свещенодействие. Макар и често да се забавлявам, да се усещам водена от ирационални състояния, подобни на полет или плуване към дълбокото, знам, че пеенето е и общуване, за което съм отговорна. Не искам да пея, ако няма какво да кажа, ако не чувствам благородния товар на всичко, което напоследък съм преживяла, открила, осмислила… Наближават летните ни концерти с френската ни програма. Перифраза на “April in Paris”, която ще изпея, е “Summer in Paris…“, казва Мирослава Кацарова, за която говоренето също трябва да бъде като музика.

Помним, че от 31 октомври до 3 ноември празникът на джаза ще бъде с основни концерти в Дом на културата „Борис Христов“ и съпътстващи джемсешъни в BeeBop Café. В богатата програма от събития са още бенефисен концерт на студенти на музикантите от „Бели, зелени, червени“, а легендарните музиканти ще получат специалната награда. Отново ще се проведе младежки конкурс. Навръх Деня на будителите ще има литературно събитие, водено от Ина Иванова. „Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова чрез нейната компания „Блу Ем“ и е подкрепен от фондация „Пловдив 2019“, защото е част от официалната програма на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата. Джаз ФМ е традиционен медиен партньор, както на турнето на Мира, така и на организирания от нея фестивал. Очакваме да станем свидетели на силната програма, която са ни подготвили организаторите.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина