Актуално

Министерството на културата обяви конкурс за директор на пловдивската опера

Нина Найденова иска да продължи да развива културната институция

Пловдивската опера изживя своя нов ренесанс през 4-те години управление на Нина Найденова Министерството на културата обяви конкурс за директор на Държавна опера- Пловдив. От ведомството пуснаха обявление за процедурата на сайта си и вече събират кандидатури. Изискванията са желаещите да заемат поста да имат висше образование  в областта на изкуствата или „Социални, стопански и правни науки” и с професионално направление „Музикално и танцово изкуство” или „Икономика”. Изискват още от кандидатите минимум 3-годишен професионален опит в областта на културата, компютърни умения и управленска компетентност, както и познания в детайли на родното законодателство в областта на културата.

Конкурсът се провежда чрез разглеждане на представените документи и концепция за развитието на Държавна опера – Пловдив и събеседване, съобщават от Министерството, като уточняват, че кандидатите имат един месец от деня на публикуване на обявата да предоставят пълната документация, която се изисква от тях. Концептуално кандидатите трябва да напишат стратегия за творческо развитие на държавния културен институт с подробен репертоарен план за първата година; съответствие на концепцията с конкретната среда, в която работи културният институт; финансово управление на института и възможности за набиране на допълнителни финансови средства; възможности за увеличаване аудиторията на института; поддържане и подобряване на материалната база.

Директорът на културната институция в последните 4 години Нина Найденова ще кандидатства отново за поста. С идването й Държавна опера- Пловдив изживя своя нов ренесанс, който хората от екипа й се надяват да продължи и в следващите четири години. Найденова въведе нови, съвременни принципи на управление. В последните четири години операта създаде куп нови продукции, стартира супер успешния проект Opera Open, който в последните лета чупи всякакви рекорди за зрители на открито. Найденова изкара операта пред широката публика. Буквално я изведе на улицата, в търсене на нови аудитории. Ход, който сработи.

Все още не е ясно кои ще са другите кандидати за поста директор на Държавна опера- Пловдив и дали въобще ще има такива.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Византийско-махленско-еснафското интригантство в тази пловдивска „институция“ (която е ПАРАВАН за нечисти Далавери за ТЕРЕН) ясно прозира в казаното от (явно Вътрешен в игричките!!!) „пловдивчанин“: абе вий слабо го разбирате „ПЕЧЕЛЕНЕТО НА КОНКУРСИ“ – и чак накрая, последна грижа му е: „Поне да пеят …“ Сякаш в операта можело и да се … пее!

  2. Първа грижа на стратезите Академици-РабФак-овци е да отучат румелийската публика от понятието за ОПЕРА. Улична, чалгаджийска – юруш, айде на салаша да чуеме спяФката: „стартира супер успешния проект Opera Open“.
    Леваците-луузъри от Метрополитан, Ла Скала, Парижката са старомодни щом се придържат към свещените постигнати още през Барока равнища на Бел Канто. Ха, ний сме авангард с по-мощни Усилватели и две педи микрофон, майно льо!

  3. Егати малоумниците от ПодАльоша: „…в последните лета чупи всякакви рекорди за зрители на открито…“ – абе сульо, как няма да „чупи рекорди“ като такива състезания няма и няма как да има, като сте САМИ В ПУЩИНАКА на „отворена“ оперета, други няма! Кои кретени са „зрители на открито“ освен изостаналите във Филибето майни, горките, да ги оплачеш (ама хак им е, щом не са пропъдили Отровено Т’ва-он’ва)

  4. Преждеговорившите са опасни за всяко нормално пространство. Предполагам, че са хейтъри от групата „Ако аз стана директор на операта…“ и никога не стават. Защото никога не кандидатстват. Никога не кандидатстват, защото не знаят, какво работи директорът на операта.
    Поне да пеят, ако могат разбира се. Който пее, зло не мисли.

  5. „…Opera Open, който в последните лета чупи всякакви рекорди за зрители на открито. Найденова изкара операта пред широката публика. Буквално я изведе на улицата…“ ЩОМ Я ИЗВЕДЕ НА УЛИЦАТА, ЗНАЧИ НЕ СТАВА то не се прави по мегдани и „ОПЪН“ и с микрофони и палячовщини. Тая да я назначат за Шериф, или за директриса на ПловЦИРК. Явно заплатаджийска радост

  6. Немислимо е да дадат ДИРЕКТОРСКА заплата другиму, а не на многогодишно ЦИЦАЛАТА д-р доц. Ни. На. чиято Стратегия е да съсипе Концертна Зала за която е отговорна и да бъде ГЛАШАТАЙ НА АГИТКАТА НА ИЛИЙКО ЗА ТЕРЕНЧЕ ЗА БИЛДИНГЧЕ в което „евентуално може би да послонят под наем трупата“. Е те затова ЕСК19 е causa perduta

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина