Актуално

Мануел Рего: Яворов отразява социални проблеми, с които се сблъскахме и в Испания

ДДС-то в Испания за издаване на едно книжно тяло е 4%, а за електронен носител 21%

Големият писател ще се срещне с учениците от Езикова гимназия „Иван Вазов”

Паулина Гегова

Мануел Рико Рего е автор на много книги с поезия, няколко романа и литературно критическо перо. Той е важна фигура в духовния живот на Испания като президент на испанското писателско дружество и носител на най-голямата литературна награда в Испания. Сега за първи път бива преведен и издаден на български от Божана Апостолова, и е гост на държавата ни за Европейските писателски срещи в Пловдив. Малко преди срещата в Балабановата къща, великият автор ще се срещне с учениците от испаноговорящата паралелка в Езикова гимназия „Иван Вазов”.

Рего, както и писателите от неговата генерация са родени през 50-те години и почват да публикуват творбите си през 80-те. Представянето днес ще включва 20 стихотворения от различни периоди на творчеството му – от 80-те та чак до новата му поетична книга – „Странни дни”.

Поезията му говори за личната и обществена памет – съвкупност от поеми за любов, за пътешествия, творби свързани с творчеството на други автори, а предговорът на написан по много интелигентен начин, от Недялко Славов.

В тези няколко поеми са заключени 30 години литературен живот. Мануел Рего вярва, че срещата ще даде предпоставка за свързване на културната връзка между България и Испания. Самият той не е много запознат с българската поезия, но по време на прехода е попаднал на творчеството на Пейо Яворов, който признава за великолепен поет. В тези години (края на 70-те) Испания преминава от диктатурата на Франко към либерална демократична държава. В поезията на Яворов, Рего усеща онези социални явление, с които се сблъсква и собствената му държава. Сега, след посещението му в България, в него се оформя интерес за представяне на родни автори в Испания. Там писателите са организирано недържавно сдружение, чиято цел е да защити гилдията. ДДС-то за издаване на едно книжно тяло е 4%, но за електронен носител 21%, което е изключително много. Организацията на писателите се бори тези проценти да бъдат изравнени и електронните носители също да се облагат на 4%.

Цялата статия може да прочетете на КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина