Актуално

Ленти за Мандела и Ив Сен Лоран на София филм Фест в Пловдив

София Филм Фест в Пловдив пристига под тепетата за девета поредна година с най-силната си програма досега. Над 20 наградени заглавия на световни топ фестивали през последната година ще гледат пловдивчани в кино Арена Фламинго от 13-23 март.

Един от най-дългоочакваните игрални филми от програмата е  „Мандела:Дългият път към свободата“. Британската продукция е взаимствала много моменти от ендоименната автобиография на първия чернокож президент на ЮАР, но го представя в непозната за публиката светлина – като боксьор, плейбой, любител на скъпи коли и красиви жени, талантлив адвокат и борец за свобода. В главната роля на Нелсън Мандела е Идрис Елба, а филмът има номинация за Оскар’14 и Златен Глобус’14 за най-добра песен (Ordinary Love на U2), както и номинация Златен Глобус за най-добър актьор в драма.

Зашеметяващ портрет на френския моден дизайнер и пионер гледаме в едноимения игрален филм „Ив Сен Лоран“. Близката филмова среща с една от най-великите творчески икони на миналия век ни разкрива първите 20 години от неговата кариера, когато Лоран работи за Dior, а по-късно въвежда мъжки елементи в дамската мода и основава собствена модна къща.

„Към звездите“ на режисьора Дейвид Макензи отправя поглед към младия Ерик, който е преместен в затвор за възрастни заради изключително проблематичния си характер. Там той среща баща си, също излежаващ присъда. Прекрасното изпълнение на Джак О’Конъл, който познаваме като побойникът Джеймс Кук от британския сериал Скинс, и Бен Менделсон ни показват една емоционална борба на баща и син за оцеляване.

Световноизвестният чешки режисьор Иржи Менцел представя новия си филм пред пловдивската публика. „Донжуановците“,  не е комедия за любовници, а реверанс към музиката на Моцарт, поднесена с адекватни за съвремието ни инструменти. Вместо цигулки са използвани електрически китари, а музиката е напомпана с барабани. Едно истински интригуващо изпълнение на операта „Дон Жуан“.

В програмата на феста тази година са и носителя на „Оскар” и „Златен Глобус” за чуждоезичен филм „Великата красота“ на италианския киномайстор Паоло Сорентино, провокативния, анти-догматичен и разкрепостен филм „Нимфоманка”на Ларс фон Триер, руския блокбастър “Сталинград” 3D на Фьодор Бондарчук, както и абсолютният хит „Гранд Хотел Будапеща” с Едуард Нортън, Тилда Суинтън, Джуд Лоу, Бил Мъри, Харви Кайтел и Уилям Дефо.
Пловдивските любители на качественотно кино ще могат да видят и новия филм на Джон Туртуро с Уди Алън и Шарън Стоун „Жиголо на средна възраст” , биографичната история за създателя на Apple Inc. “Джобс“ и много други интересни заглавия

Билетите са в продажба от днес (7 март) в кино Арена Фламинго. Касата на киното работи от 10:30ч. до 22:00ч. Редовните прожекции струват по 6 лв., билетите за ученици, студенти и пенсионери са от 5 лв., а карта за 4 прожекции по избор струва 20 лв. За „Сталинград“ е необходимо да се закупят 3D очила на стойност 2 лв.
    

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина