Актуално

Култовият американски режисьор Ейбъл Ферара идва в Пловдив

Публиката гледа заедно с легендарния кинаджия лентата му „Кралят на Ню Йорк” в рамките на София Филм Фест в Пловдив

Един от най-влиятелните независими американски режисьори Ейбъл Ферара ще гостува след броени дни в Пловдив. Той ще се срещне с публиката на фестивала София Филм Фест,  който ще се проведе за 13-ти път под тепетата, в Лъки- Дом на киното. Киноманите ще имат възможността да изгледат един от шедьоврите на Ферара- „Кралят на Ню Йорк” и да дискутират лентата с големия режисьор. Той е прочут с провокативните, често противоречиви сюжети и нео-ноар образи във филмите си. Роден през 1951 година в Бронкс, Ферара не допуска естетически компромиси и бързо си спечелва име на един от най-суровите портретисти на подземния живот в Ню Йорк. Макар да е ангажиран от големи филмови студия за различни проекти, той продължава да предпочита безапелационната свобода на независимото кино и работата с познати актьори, които – подобно на него самия – не се страхуват да предизвикват и специалистите на тема кино, и публиката. Най-популярните му творби са  „Кралят на Ню Йорк“, който ще се прожектира в Лъки, и „Лошият лейтенант” с Харви Кайтел.  

София Филм Фест в Пловдив стартира на 15 март и ще продължи десет дни. Идва най-добрата програма в историята на фестивала досега, анонсира двигателят му Стифан Китанов. Две извънредни събития ще се случат в Пловдив преди столицата. Ден преди официалното откриване на София Филм Фест в НДК, пловдивските любители на киното, изобразителното изкуство и фотографията ще имат уникалната възможност да се срещнат с неповторимото изкуство на Сергей Параджанов. Арменец по произход, живял по равно в живота си в Грузия, Украйна и Армения, изцяло в рамките на Съветския съюз тогава, Параджанов е много повече от кинорежисьор. На 6 март в кино „Лъки“ ще се състои еднодневна изложба с експонати от музея „Параджанов“ в Ереван, както и прожекция на емблематичния филм „Цветът на нара“, късометражния „Нощ в Музея „Параджанов“ и среща със специалните гости- режисьора Роман Балаян, директора на кинофестивала „Златна кайсия“ и кинорежисьор Харутюн Хачатрян и директора на музея „Параджанов“ Завен Саркинян, съобщи Стефан Китанов.

Другото извънредно събитие ще е световната премиера на българската лента "8 минути и 19 секунди", в който шест режисьора филмират шест разказа на Георги Господинов. Епизодите са дело на Петър Вълчанов, Кристина Грозева, Теодор Ушев, Надежда Косева, Любомир Младенов и Владимир Люцканов. Пловдивската публика ще е първата, която ще види новата продукция. Премиерата в столицата ще е с няколко дни закъснение.

Ето и някои от основните акценти на София Филм Фест в Пловдив:

 „РАДИОГРАМОФОН“ на Рузие Хасанова, отличен със „Златна роза“ за дебют на 2017, е филм за музиката, свободата и идентичността. Той е създаден по действителен случай, а историята е много лична – за баща от Родопите, който изминава пеш 100 км, за да купи радио за обсебения си от рок-музиката син. Прототипи на героите са дядото и бащата на режисьорката. „Всички други истории са по спомени на различни близки и роднини, съчетани така, че да разкажем един силен филм за свободата и силата на музиката“, казва Рузие Хасанова.

*  *  *
Израелският режисьор Самуел Маоз възхити киноспециалистите на фестивала във Венеция с най-новия си филм „Фокстрот”. С голямата награда на журито „Сребърен лъв“ и още два приза във Венеция, с осем награди на Израелската филмова академия и сериозни овации от десетки филмови форуми в цял свят, филмът ще се срещне с пловдивската публика в дните на София Филм Фест. Смел и разтъсващ, разказът на Маоз оставя без думи всички престижни издания за кино в света, като повечето от тях му дават възможно най-високите оценки.

*  *  *
„Лошото момче“ на френското кино, както обичат да наричат режисьора Франсоа Озон, ще зарадва пловдивската публика с еротичния психотрилър „Другият любовник“, представен на фестивала в Кан 2017. Почитателите на един от най-работливите режисьори във френското кино събира на екран актьорите Марин Вакт и Жереми Рение, с които Озон работи в „Млади и красиви“ и „Трофейна съпруга“.

*  *  *
Още след премиерата на „Квадратът” през май в Кан, започнаха да се срещат определения като „остра сатира”, „предизвикателен”, „изключителен”, „неочаквано силен”, „брилянтен”, а специалистите съветват, ако искате да видите филма без всякакви предразсъдъци, да не четете синопсиси и да не гледате трейлъри… Президентът на муждународното жури на най-авторитетния кинофестивал  Педро Алмодовар е плакал, когато е видял филма и е откровен в признанието си по негов адрес „Този филм е посветен на тоталната принуда към политическата коректност – това е кошмарно и също толкова ужасяващо, както и всяка друга диктатура. За щастие, при все сериозната тема, филмът демонстрира изключителното въображение на неговите автори. Това е творба, която ще пожелая да видя отново именно защото е богата и предизвикателна, в нея се съдържат толкова много различни неща. Политическата коректност може да се превърне в истински ад – представен по толкова изключителен начин от майстор-режисьор в киноистория, тя е важно да бъде видяна!”

*  *  *
„Нелюбов” на виртуозния руски режисьор Андрей Звягинцев беше представен в конкурсната програма на Кан 2017. „Тежък филм с гаргантюанско влияние и ефект, смел и ужасяващ коментар върху същността на цяла една нация”, „Нелюбов” разказва за жестокия развод на Женя и Борис, белязан с коравосърдечни обиди, усещане за безизходица и взаимни обвинения. Всеки от тях има свой нов живот и са нетърпеливи да започнат на чисто, дори това да означава да изоставят своя 12-годишен син Альоша. След като става свидетел на един от скандалите на родителите си, Альоша изчезва…

Андрей Звягинцев e творец, в чиято филмография не присъстват компромиси. С премиера на негов филм би се гордял всеки от най-важните кинофоруми в света, но тази привилегия до момента са имали най-старият Венеция (премиера на дебютния му филм „Завръщане”) и и най-авторитетният – Кан (четирите му последващи творби). Колекцията на Звягинцев от престижни награди и номинации е уникална и впечатляваща – над 100 за 14 години. „Левиатан” беше отличен за сценария си в Кан 2014, „Елена” получи Специалната награда на журито в „Особен поглед” – Кан 2011, „Изгнание” спечели наградата за най-добър актьор в Кан 2007, а „Завръщане” беше удостоен със „Златен лъв” (и още четири награди) във Венеция 2003.

„Нелюбов“ е един от петте претендента за  „Оскар“ за чуждоезичен филм 2018!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. София Ф**Фест са световно известните дето не оцеляха из столицата, та гастролират из провинцията подкокоросват за СТАТУС СТОЛИЦА. Сдъвкани и изплюти от София към изтока, следваща спирка на СофияФ**Фест ще стане Харманли2020 вероятно = Балканска Столица на физКултурата „За ЕДНО“. От Тарантини не мож’ се размина, еха!

  2. А? Т’ва са отново софийските копАлета – навлеци от „Пловдив За ЕДНО“ както Sofia Design Week = „София Филм Фест, който ще се проведе за 13-ти път под тепетата“ кис-кис будалите под тепетата и под Альошата: щом е СОФИЯфилмФест оти не си трае у Софията, а? А?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина