Актуално

„Косите на Венера“ в бижута уникати

Майстор ювелир смесва злато, сребро и скъпоценни камъни в авторска колекция


Уникални бижута от сребро, злато и скъпоценни камъни  буквално спряха дъха на ценителите на ювелирното изкуство при откриването на изложбата на майстора Боби Кръстев в галерия „Меланит“.  Дамските комплекта – колиета, пръстени и обеци, стигат и надминават 2-3000 лева, заради скъпите материали, от които са изработени. Гордостта на автора е черният рутил, познат още като „Косите на Венера“. Камъкът може да има различни оттенъци – жълто, червеникаво или черно. Като свое откритие Боби посочва изключително редкия бирен топаз. Топазът по принцип е един от най-разпространените скъпоценни камъни, но в окраската, която Боби е изнамерил, рядко може да се види. Според легендите камъкът прави жените по-плодородни и щастливи.  Пушен кварц с рубини, тюркоаз и брилянти са вградени във впечатляващите украшения. Използваните камъни също са от най-високо качество и са поръчвани от Индия, Непал, Виетнам, ЮАР.

„Именно от камъка идва идеята за бижуто. Шлифовам ги по мой модел, но всеки е с различна форма, големина и окраска. Работи се изключително на ръка, и то много внимателно, защото камъните са изключително крехки и нямаш право на грешка“, казва авторът. Най-трудни за обработка били кристалите и коралените рози, заради това, че са доста крехки.

Сезонът в модата е свързан неизменно и с цветовите решения при накитите – черно, лилаво, бяло, кафяво. Това са и нюансите при камъните – белите камъни заедно с черните в лицето на оникса, са хит за тази зима. Боби Кръстев вече близо четвърт век работи в областта на ювелирното изкуство. Има редица самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Включва се активно в годишните изложби на майстори-ювелири, но по думите му те са останали едва 10-15 души в страната. Категоричен е, че всяка жена иска да е индивидуална, затова, колкото и скъпи да са накитите, които прави, имало дами, които ги оценяват и купуват с удоволствие.

Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина