Актуално

Какво да правим в Пловдив през уикенда (14-16.09)

Този уикенд градът ври и кипи и нещо вълнуващо се случва накъдето и да се обърне

Очакват ни световно кино, street food фестивал и яки партита в любимите барове

14 септември

Любовта е лудост

От 14 до 23 септември любителите на световното кино ще могат да си припомнят какво е любовта в различните и проявления, благодарение на богатата програма на фестивала, която ще бъде излъчена в Lucky Дом на киното. В продължение на 10 дни ще бъдат показани 20 филма, всеки ден от 19 и 21 ч. Фестивалът е включен в културната програма на града и е подкрепен от Община Пловдив.

Акцентът на тазгодишното издание е носителят на „Златна палма“ за режисура в Кан „Студена война“ от режисьора на спечелилия „Оскар“ за чуждоезичен филм „Ида“ Павел Павликовски. Филмът разказва за една силна любов на фона на разгарящата се Студена война между Източна и Западна Европа през 50-те години на миналия век. Награденият от журито на Венеция „Прекрасна страна“, както и носителят на „Сребърен лъв“ за режисура „Попечителство“ също ще бъдат част от програмата.

Освен фестивалните фаворити, „Любовта е лудост“ ще предложи и филми с любими познати актьори. Ейдриън Броуди ще се разхожда из улиците на „Нощен Манхатън“ по романа на Колин Харисън, Жулиет Бинош (под режисурата на Клер Дени) ще търси любовта в „Слънцето в нас“, а носителят на „Оскар“ Джей Кей Симънс ще бъде част от антологията „Разделени светове“ на гръцкия режисьор Христофорос Папакалиатис. Почитателите на високите скорости пък ще могат да гледат „Състезателката и затворникът“ с талантливия Матиас Шонхаерт.

Фестивалът започва този петък (14 септември) с прожекцията на „Слънцето в нас“ и ще продължи до следващата неделя (23 септември), като всеки ден в Lucky Дом на киното ще бъдат показвани по два от филмите в програмата.

Lucky Дом на киното
14-23 септември

Mood for food street festival

Първото издание на най-вкусния фестивал Mood for Food Street Festival започва този петък. Oт 14 до 16 септември събитието ще подари незабравимо кулинарно преживяване на пловдивчани и гостите на града. Защото храната е в центъра на всичко, но около нея трябва да има много повече, за да се насладиш максимално на всеки вкус, аромат и глътка. Тази година за първи път ще имате възможността да се насладите на този празник на храната, точно на главната улица.

Площад Централен
14-16 септември

Big Band in Action

„Big Band in Action“ е най-новият проект на Ангел Заберски Биг Бенд, който носи името на последния записан албум на бенда от 2018 година. За първи път на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ ще зазвучат най- новите авторски пиеси на композитора и диригент Ангел Заберски. В своя състав Заберски е поканил едни от най-успешните у нас и в чужбина джаз музиканти, като соловите партии изпълняват Михаил Йосифов (тромпет), Димитър Льолев (саксофон), Мартин Ташев (тромпет), Стоян Янкулов (ударни), Борис Таслев (бас), Велислав Стоянов (тромбон) и Владислав Мичев (тромбон). Гостуващи музиканти в секцията на саксофоните заемат Тобиас Хофман от Германия, Иван Иванов от Македония и Арнау Гарофе от Испания, поканени от Ангел Заберски, както за записите на новия албум, така и за концертите по представянето му.

Програмата включва романтични балади, фолклорни пиеси, оперни арии и джаз стандарти, както самия Заберски я определя: „Еклектика от жанрове – суинг, балада, фюжън, фолклор, би боп, мейнстрийм…“

Дом на културата „Борис Христов“
19 часа
Билети на касата на Дома на културата и онлайн

Femininity – изложба фотография на Катя Чаушева

В изложбата Femininity ще може да се насладите на избрани висококачествени принтове с изключителния почерк на Катя Чаушева. Нежни и чувствени, женските образи в нейните фотографии въздействат със силата на ренесансови картини. Нейни работи са част от множество чуждестранни колекции и каталози за фотография. Това е втората изложба на Катя Чаушева в галерия „Лабиринт“ след успешното представяне на фотография и маслена живопис през декември 2017.

Галерия „Лабиринт“
14-30 септември
Откриване: 14 септември, 18 часа

Още предложения за посещение с приятели и истинско забавление вижте в Lost in Plovdiv.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина