Актуално

Изложба възражда спомена за Марково тепе

Величествени черно-бели фотоси  пренасят шопинг маниаци в историята на изчезналия хълм

Тепето го няма от близо 70 години

Таня Грозданова

Марково тепе! Такъв адрес вече няма. Той не съществува от десетилетия. За него напомня големият търговски обект в центъра на града, на който инвеститорите почтително сложиха същото име.

Величествени черно-бели фотоси  пренасят шопинг маниаци, които се разхождат на първия етаж на мола, в историята на изчезналия хълм. Изложбата „Историята на Марково тепе“, подредена на стативи, е там от лятото и продължава да събира любопитните и любознателните.  Автор на изложбата за третото по ред, високо 29 метра, най-малко и най-ниско от всички познати пловдивски тепета е  хроникьорът на Пловдив Димитър Райчев (Мимо).

Документалните фотоси са придружени и с извадки от стари пловдивски вестници и проследяват историята от видимата част на сиенитната скала, през добива на павета, до локва, пустиня и наши дни.  Или както казва Мимо това е автентична визия на Марково тепе от Освобождението до 21 век, от 1870 г. досега, придружена с интересни исторически факти.

От нея става ясно, че в края на 40-те години на миналия век тепето е изравнено със земята на стария квартала „Гьол бахча“. През март 1954 г. за първи път Градският народен съвет обявява, че там ще се гради Централна градска баня за 200 души. После неосъществения проект се препроектира  на спортна зала, но и тя не се сбъдва. Следващата идея, осем месеца преди демокрацията е за Многофункционален културен център и така до октомври миналата година, когато отвори едноименния търговски център.  

Интересно е да обхванете с поглед не само тепето на снимките. Вгледайте се детайлно в обектите около него. Така ще откриете още и още от историята на любимия Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина