Актуално

Изкуство от Златьо Бояджиев до Георги Божилов – Слона в Градска художествена галерия

Създателят на колекцията е Любозар Фратев, който е започнал своето хоби с портрет на свой прароднина

Днес колекцията на Новиз показва десетки шедьоври от няколко поколения творци

Паулина Гегова

Изобразителното изкуство разказва истории, запечатва исторически моменти, предлага алтернативни реалности, изобличава душевните скрити страни на художника. То започва още от праисторическо време и едновременно с това е основен елемент от развитието на цивилизацията. От пещерните рисунки, през картините на платно, до дигиталните платформи, рисуването е нещо, което е заложено в човек още от раждането му.

Ние не сме Италия, Франция или Испания и нашите художници не са си спечелили световна слава, с малки изключения, но я заслужават. Много повече от други. А доказателството е в Градска художествена галерия, където са изложени творби на автори както от миналото, така и от съвремието. От Златю, Цанко Лавренов, до Слона. Два етажа изпълнени с шедьоври, които те оставят без дъх.

Колекцията е събирана в рамките на 25 години от НОВИЗ АД, чието мото е „ Успешен бизнес и подкрепа на духовността”. Създателят на колекцията е Любозар Фратев, който е започнал своето хоби с портрет на свой прароднина, а е разширил кръгозора си десеторно, събирайки шедьоври от няколко поколения. До миналата седмица картините са красили офисите на НОВИЗ АД, както и собствения му дом, за да създават уют и чувство на топлина както на семейството му, така и на екипа. Сам призна, че откакто са ги махнали, за да ги предложат на галерията, офисите са скучни, сиви, а работниците усещат силно липсата им.

Цялата статия и снимки може да видите на КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина