Актуално

Иван Христов- Грога: Човекът в пейзажа е излишен

Не търся ефекти в картините си. Те се получават от само себе си, казва художникът

Известният художник Иван Христов – Грога откри своята самостоятелна изложба в галерия Аспект снощи. На вниманието на ценителите той представи 23 платна с живописни зимни пейзажи, както и така наречените „портрети на птици”,всеки от които носещ различна емоция. Тя идва не само от цветовете, но и от майсторски изпипаните изящни форми и линии, като така платната напомнят не на снимка, а на истинското присъствие на пернатите. Вглеждайки се в картините на Грога, сякаш си на една ръка разстояние от красивите птици. Студените зимни вечери от работите му, незнайно как пораждат топлина у хората.
За изложбата, вдъхновенията и отношението на твореца към природата и заобикалящия го свят, Иван Христов – Грога разказва пред Паулина Александрова за КАПАНА.БГ.

Разкажете ни малко за настоящата изложба.

Нямам някакво специално послание, което да отправя с тази изложба. Тя не е въпрос на вдъхновение, а по-скоро видяно състояние на природата, което искам да пресъздавам – зимните нощи, мъглите и т.н. С две думи – рисувам за удоволствие. Обикновено правя около 20-25 картини на година и ги излагам в тази галерия, сега гостувам за девета поредна година. Смятам се за обикновен човек, не се вземам на сериозно, но хората харесват нещата ми, все пак не съм чак толкова скромен. В повечето картини улавям едно особено състояние на природата и така се получава една малка магийка. Това не е търсен от мен ефект, просто съм такъв.

Почти във всички картини е застъпена темата за зимата. Защо точно зимният пейзаж сте избрали?

Просто ми харесва да рисувам тези неща. По някои от зимните картини съм работел посред лято. В момента, в който ми дойде идеята, сядам да рисувам. Понякога се получават веднага, понякога преправям по няколко пъти картините.

Цялото интервю може да прочетете на КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина