Актуално

Идва Седмица на съвременното изкуство

ЗРЕЛИ И БЕСНИ

„Ти не си твоята работа. Ти не си парите, които имаш в банката. Ти не си колата, която караш. Ти не си съдържанието на портфейла си. Ти не си проклетият си костюм. Ти си всепокорният всемирен боклук.” – Тайлър Дърдън, „Боен клуб”, 1999.

Очаква ни 21-вото издание на Седмицата на Съвременното Изкуство в Пловдив. Дистанцията на тези две десетилетия история, превърна това събитие в най-старото в България, което се провежда ежегодно и отразява най-актуалните процеси в съвременното изкуство. Тазгодишното издание потвърждава това с амбициозната изложба, която ще бъде представена и която ще се превърне в най-важния международен, културен акцент в програмата на града тази есен.

Зрели и Бесни е нейното провокативно заглавие и е дело на базирания във Виена български куратор Борис Костадинов. За пространството на Баня Старинна, той е селектирал 18 известни артисти – живеещи и работещи в Европа, САЩ и България.

Зрели и Бесни е голям проект, който е конструиран около парадигмите на „Х-поколението”. Генерацията – заключена в историческия прозорец рамкиран от падането на Берлинската стена (1989) и Световната финансова криза (2007-2008). 

Това са днешните 40 годишни. Когато Желязната завеса падна – те бяха почти деца, но те трябваше да забравят всичко, на което бяха учени дотогава и да свикнат моментално с една нова действителност. Светът на свободата, MTV, интернет, техно парадите и супермоделите – един красив свят без граници и пълен с възможности. Те бяха наивни и посрещнаха изпълнени с оптимизъм новото хилядолетие, което само след 7 години не се поколеба да ги разочарова. Световната криза сложи край на безкрайно продължилото безгрижно детство на „Х-поколението”. Историята им отреди ролята да бъдат свидетели на края на социализма, а днес – най-вероятно и на края на капитализма (във вида в който го познаваме). Днес те са по площадите – от Ню Йорк до Атина и от Мадрид до Истанбул. Бесни, недоволни, разочаровани, объркани…

Зрели и бесни събира гледните точки на артисти на възраст между 33 и 50 години. Те ни разказват за феноменът „криза на средната възраст”, за обществения хаос, който се превръща в личен, за утопиите превърнали се в антиутопии. Но изложбата не е песимистична. Представените творби задават въпроси и създават прогнози за бъдещето. За възможните варианти да се чувастваме по-уверени в днешния сложен и не много уютен свят. 

Влизайки в централното помещение на Баня Старинна, попадаме на огромната стълба на Правдолюб Иванов. Тя е висока цели 5 метра и е символ на житейския път и обществената система. Някак си ни се иска да се покачим нагоре, но се страхуваме да го направим, виждайки нестабилната конструкция и осъзнавайки колко лесно можем да паднем стремглаво надолу.

Една от звездите на международната сцена – Оливер Реслер, представя своето произведение  „Вземи площада”. Видео-инсталация, която ни прави свидетели на Occupy Wall Street, социалните сблъсъци в Мадрид и окупираните площади в Атина. Ще видим техните герои – лице в лице.

Даниела Костова разказва историята на момичето, което се грижи за малката й дъщеря в Ню Йорк. Андрогинната детегледачката е известен фотомодел позиращ само за мъжки фото-сесии, а през свободното си време се превръща в жена, която гледа деца. 
Ангелика Кринцингер е артист на една от най-влиятелните виенски галерии – Krinzinger. В своята серия фотографии, тя демонстрира един декадентски поглед към бароковото минало, търсейки ключ към настоящето.  

Емил Миразчиев се обръща към друг вид минало. Той прави интервю с десидента Петър Манолов – за емигранството в Париж, за българската демокрация, и за пипалата на ДС. 

Иван Мудов се появява като служител на бюро за обмяна на валута, Василена Ганковска и Боряна Венциславова документират живота на своите връстници, които не са емигрирали, а са останали в България,  Луиза Марган ни изненадва с огромен скулптурен обект, а Камен Стоянов „ще преплува” банята със своята лодка. Тук е и филмът на едно от най-обещаващите по-млади имена на германската сцена – Йос Дигел.

В изложбата има и произведение на Лъчезар Бояджиев и Миряна Тодорова. Те излизат от възрастовите рамки на ”Х-поколението” – той е по-възрастен, а тя по-млада. Проектът им е може би първият опит за пряко сътрудничество между представители на две поколения в съвременното българско изкуство.

Седмица на съвременното изкуство се осъществява в партньорство с: Община Пловдив, Гьоте институт – България, Фондация Пловдив 2019 и с подкрепата на Австрийско посолство – София, Федерална Служба на Канцлера на Република Австрия, Гауденц Б. Руф – Швейцария/България.

Медийни партньори: БНТ, БНТ2, радио Катра ФМ, Медия кафе, Под тепето, Капана, въпреки.com

Седмица на Съвременното Изкуство 2015

9-ти септември – 8-ми октомври, 2015

Откриване на 9-ти септември от 19 часа

Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня “Старинна”, бул. 6-ти септември 179

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина