Актуално

Художници от 5 държави подредиха творбите си от втория Международен пленер по живопис

Разнообразие от творби – абстрактна живопис и пейзажи подредени в двора на къща Нишанян

„Пловдив, обичам те!“ С това внезапно възклицание на една от художничките по време на работа творците, участници във Втория Международен пленер по живопис ще запомнят последните 10 дни.  „Паднали в любов“ е неофициалното заглавие, което полу-нашега, полу-насериозно са измислили творците по време на пленера. Това разказа по време на откриването на изложбата Снежана Фурнаджиева от Дружеството на пловдивските художници. След 10-дневната работа в къща Нишанян, те са подредили своите творби в двора в Стария град.

Общо 10 художника от 5 държави подредиха снощи творбите си, изработени на втория Международен пленер по живопис – Пловдив. Той се организира от Дружеството на пловдивските художници отново в къща Нишанян в Стария град. Архитектурната ценност се превръща в дом на чуждестранните гости за 10 дни, в които, съвместно с местни художници, те претворяват на платна впечатленията си от Пловдив. По време на пленера те са посетили множество музеи, културни ценности в региона, събития от празниците на Стария град, други изложби, както и са гостували в ателиета на колеги художници. Всички посещения са били с цел вдъхновение за творците, уточни Снежана Фурнаджиева.

В пленера тази година се включиха художници от Германия, Холандия, Македония, Сърбия и България. Артистите представят разнообразни творби – както различни пейзажи от града, натюрморти, така и абстрактни творби. Цветни геометрични и абстрактни композиции представят пловдивчаните Димитър Кирчев, Ангел Пачаманов и Христо Николов. Пловдивски пейзажи пък са направили Кирил Иванов, Аспарух Сърбов и германката Антония Дуенде – всеки в неговия собствен, различен от колегите, стил.

Творбите на всички автори могат да се разгледат в следващите дни в двора на къщата, за която Дружеството на пловдивските художници си мечтае да се превърне в техен дом.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина