Актуално

Голямата поетеса Ева Липска идва в Пловдив, гостува в Петното

Един от най-важните съвременни европейски поети Ева Липска идва в Пловдив в понеделник. Свързаната с полската Нова вълна артистка ще гостува в Петното на Роршах в понеделник вечер от 19ч. благодарение на Полския културен център.Това първият шанс да чуем гласа, да споделим мъдрото познание на един от най-значителните световни творци.

Липска е съосновател на литературното списание Писмо и част от редакторския екип от 1981 до 1983 година. 1983-1984 прекарва една година в Западен Берлин благодарение на стипендия от немската организация за академичен обмен DAAD.
След като завършва Художествената академия в Краков, в периода 1970-1980 г. работи като редактор в издателство „Видавнѝцтво Литера̀цке“, а през 90-те години на изминалия век — в Полския културен институт във Виена. Член е на полския и австрийския ПЕН клуб, член-учредител на Асоциацията на полските писатели. Литературното творчество на Ева Липска включва 30 тома и сборници с поезия, както и известната полско-немска публикация "Живот ерзац – Ersatzleben" (1998) и номинираната за литературната награда НИКЕ повест „Сефер” (2009). Стихове на Ева Липска са преведени на над 40 езика, в България са издадени „Ваканцията на мизантропа“ (1994) и „Портокалът на Нютон“ (2012). За литературното си творчество поетесата е отличена с многобройни награди, в т.ч. Литературната награда „Гдиня“ за сборника „Ехо“ ("Pogłos"). През 2014 г. авторката е удостоена с плакет в Алеята на писателите, Освиенцим; Международната награда Ipazia all’Eccellenza al Femminile 2014 – Генуа за тома с поезия, издаден на италиански – "L`occhio incrinato del tempo" и с наградата „The European Atlas of Lyrics“, Баня Лука, Босна и Херцеговина.

Ева Липска

НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ
Бих искала да живея Някъде Другаде.
В избродирани ръчно градчета.

Да се срещам с тези
които не идват в света.

Бихме били най-сетне щастливо самотни.
Не би ни чакала никаква спирка.

Никакво пристигане. Никакво заминаване.
Преминаване в музея.

Никакви войни не биха се били за нас.
Никакво човечество. Никаква войска. Нито оръжие.

Смъртта леко опиянена. Би било весело.
В библиотеката многотомно време.

Любовта. Изпаднал в несвяст раздел.
Би ни прелиствала с шепот страниците в сърцата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина