Актуално

Ежеседмични турове ни запознават с новата изложба на Рада Букова

Гостите ще могат да посетят изложбата на художничката в галерия SARIEV и в католическата църква "Свети Йосиф"

Веднъж седмично – всеки четвъртък – ще се организират турове и беседи за новата изложба на Рада Букова „Каква енергия влагаме, за да трансформираме нещата, с нескрито удоволствие“. Изложбата е представена едновременно в белия куб на галерия SARIEV на улица „Отец Паисий“, както и в католическата църква „Свети Йосиф“ до Техническия университет. Рада Букова представя нови работи, както и специално създадена творба за християнския храм.

Обиколките и беседите се организират всеки четвъртък от 17:30 часа с начало галерия SARIEV, тръгване в 18:00 към „Свети Йосиф“ и връщане обратно до галерията в 18:30. Посещенията в храма стават след предварителна заявка. В рамките на изложбата ще бъде представен и новоиздаденият каталог на Рада Букова „РБ/RB“, издаден от SARIEV Contemporary със съдействието на Награди “Гауденц Б. Руф”.

Още за изложбата:

Каква енергия влагаме, за да трансформираме нещата, с нескрито удоволствие

Когато EL й разказа за един художник, смесващ материали, уловени в някакъв вид многоцветна магма, която, вече втвърдена, той нарязва и сглобява в композиция от форми, РБ си каза, че това е образ на процес, който е общ за доста художници около нея и за нея самата. Това магматично сливане на материи, изображения и идеи, тя си го представи като изложба, в която да събере десетима автори, общи във вложения енергиен разход и удоволствието от евентуална трансформация.

В отговор на това ES сподели за GB и неговата идея за разхода и предположи, че това удоволствие от трансформацията е следствие от енергийните разходи, или в едно изречение: Каква енергия влагаме, за да трансформираме нещата, с нескрито удоволствие!

Няколко години по-късно РБ и SR за кратко свърнаха встрани, обединени под същото заглавие. Отклонение, което им позволи да преосмислят мускулните, мозъчните, времевите и паричните разходи в най-широк смисъл, както и разточителството и енергията, необходима за всяка икономика.

Четейки любимия си HB, те се загубиха в територия, в която функционалните предмети стават абстрактни и неработещи, проекция на нефункциониращ мозък с прояви на случайни невронни терени и провалени синаптични връзки. И тогава Р и S се опитаха да направят точно това – да ги свържат с помощта на всякакъв вид енергия …

Сега РБ си подчерта думите на G от пасажа в момента когато той се намира на брега на реката, течаща сред корито от отломки и отпадъци:

"И когато се погледне от това място, през вълните, пронизващи като кристални нишки, към тъмното неразбираемо дъно, биха могли да се видят тук и там неща, които греят със златни отблясъци и чиито отражения привличат; неясни обекти, може би парче от стара чиния или изкривен, захвърлен сърп, или гладък и блестящ камък, лакирана керемида; понякога може да е и кална риба, тлъст налим, шаран, който се обръща на дъното и за миг поема светлинен лъч върху люспите си или ярките перки на корема; никога не може да се знае какво точно е, но винаги е магическа и съблазнителна красотата на този проблясък, тази светлина, омекотена от водите, отразена за миг от златото, погълнато във влажните, тъмни дълбочини. Струваше му се, че всички истински мистерии, всички истински и автентични образи на душата са като тази малка мистерия на водите, без някакво различимо състояние, без форма, само с възможности, смътно възприети като красиви далечни, зад воал, имащи всички видове значения." Стана и отиде да работи.

Рада Букова е родена през 1973 г. в София. Живее и работи в Париж. Независимо дали става дума за видео, фотографии, инсталации, обекти или изложбени проекти, тя изследва останките от идеологическите, икономически и социални промени. За нея изкуството е игра на форми и цветове, но и внимателно подбрана дума или игра на думи, която се корени в прости, но неочаквани формални аналогии.

Сред самостоятелните й изложби са: „Каква енергия влагаме за да трансформираме нещата, с нескрито удоволствие”, SARIEV Contemporary, Пловдив (2018); „Magic Spring”, Dream Art Fair, Лондон (2017); „Алис Джордж”, галерия „One Night Stand”, София (2017); „Небето е цвят”, SARIEV Contemporary, Пловдив (2014); „Start A New Victory“, FUTURA Gallery, Прага (2013); „Un Sage est sans idée”, галерия „Патрисия Дорфман”, Париж (2013); “Colour Blue”, Stork Gallery, Руан (2012); “Me and a German Girl”, галерия „Патрисия Дорфман”, Париж (2011); “STILL LIFE… останалото е мъгла и вятър”, Институт за съвременно изкуство – София (2009).

Рада Букова е репрезентирана от галерия SARIEV Contemporary от 2012 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина