Актуално

Да се огледаме в Националните есенни изложби

Проектът „Огледало” събира 9 творци в Стария град

Галина Лардева: Имаме силна нужда да се вгледаме в себе си и в днешния ден

Имаме силна нужда да се вгледаме в себе си и в днешния ден, за да направим по-сериозен и прецизен анализ и съответните изводи. Затова елате на Националните есенни изложби и надникнете в Огледалото. Така изкуствоведът д-р Галина Лардева покани пловдивчани и гости на града на Националните есенни изложби в Стария град, чийто куратор е за поредна година. Форумът събира на едно място в Стария град общо 9 съвременни творци, които ще представят своите индивидуални проекти, обединени от общата тема на тазгодишното издание- „Огледало”.  Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство ще подслонят творбите на Милена Цочкова, Андрей Градечлиев, Яна Стойчева, Ясен Панов, Стела Василева, Евелина Петкова, Иван Кюранов, Милена Бочукова и Деян Янев в рамките на цял месец. Дебютантът на изданието тази година е Яна Стойчева. Идват изключително популярни в чужбина, но не особено популярни у нас съвременни наши автори- Милена Бочукова и Андрей Градечлиев.

Ще има баланс между живопис и рисунки, скулптура, пластика, фотография, колаж, графика. Ще видите много интересни български имена. Изложбите по традиция са кураторски проект с широка рамка, в който всяка отделна изложба на творците може да живее извън цялото. Предвидена е и богата съпътстваща програма, в която публиката ще стане обект на изложба, в която ще бъде представен портрет на хората, посетили събитието. Ще има още документално кино, кураторски тур и среща с авторите, които ще се реализират в рамките на Нощ 2016.

Голяма цел, която сме си поставили тази година, е да анализираме профила на публиката. Това е нещо изключително важно, особено в контекста на Пловдив 2019, каза кураторът Галина Лардева.

ОГЛЕДАЛО

В своята история огледалото се развива, от една страна, като средищна фигура на рефлексията, на мисленето, разбирането и себепознанието, като врата към свръхсетивното. От друга страна, то се свива до инструмент за фетишизиране на видимото, за изтъкване на тленността, то алегоризира суетата, атрибут е на глупостта, събира в себе си неизбродимите заблуди, които човекът може да срещне по пътя си. Този септември участниците в изложбите и публиката ще имат възможност да разсъждават за образа в неговата всеобхватност и противоречивост.

Автори

БАЛАБАНОВА КЪЩА

МИЛЕНА ЦОЧКОВА – живопис и рисунка

АНДРЕЙ ГРАДЕЧЛИЕВ – фотографики и рисунки

ЯНА СТОЙЧЕВА – живопис

ЯСЕН ПАНОВ – колаж

 

КЪЩА ХИНДЛИЯН

СТЕЛА ВАСИЛЕВА – рисунка и обект

ЕВЕЛИНА ПЕТКОВА – скулптура

ИВАН КЮРАНОВ – фотография

 

КЪЩА МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО

МИЛЕНА БОЧУКОВА – скулптура

ДЕЯН ЯНЕВ – живопис

 

Организатори на Национални есенни изложби Пловдив 2016  са Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив“ и фондация „Култура и съвременност“, с подкрепата на Национален фонд Култура и КЦМ 2000 АД Пловдив.

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина