Актуално

Да прогледнеш с „Хрома”

Светът днес е в доста мрачни краски, но има светлина в бъдещето, каза световноизвестният японски хореограф Широ Такатани

„Хрома” е най-сложният, най-високотехнологичен и мащабен спектакъл, представян някога в Дома на културата

110 стари театрални осветителни тела и пет километра кабели за реализиране на мултижанровия експеримент

Чудото „Хрома”. Така организаторите на One Dance Week представиха перлата в тазгодишната си юбилейна програма. Спектакълът на световноизвестния японски артистичен колектив Dumb Type е труден за определяне. Става дума за мултижанров експеримент, който ще впечатли публиката в Пловдив в петък и събота и със сигурност ще е едно от знаковите културни събития на годината. „Хрома е най- най-високотехнологичният спектакъл, поставян някога у нас”, заяви директорът на фондация „Едно” Асен Асенов. „Със сигурност това е най-сложният и мащабен проект, качван на сцената на Дома на културата”, допълни го директорът на „Борис Христов” Ива Гешева.

110 осветителни тела, 5 километра кабели, специални видеопрожектори, четири изключително мощни проектора, специално изграден за представлението звук, 25 човека технически персонал. Това са само част от цифрите, които седят зад техническото реализиране на „Хрома”. Колкото до финансовото такова, от One Dance Week издадоха, че удоволствието да гледаме мултижанровия експеримент под тепетата струва толкова, колкото един цял нов фестивал.

„Изграждаме един истински токийски театър тук. За този спектакъл мечтаем от много време. От две години реализираме този проект”, допълни Асен Асенов, преди да даде думата на знаменития японски хореограф и съосновател на Dumb Type- Широ Такатани. В Хрома той подчинява законите на физиката и съвременните оптически технологии, за да предизвика зрителите да потърсят смисъл в стотиците изображения, които виждат на екрана всеки ден.

Широ разкри, че се е вдъхновил за „Хрома” от музиката на Саймън Фишър Търнър и най-вече от предсмъртната книга на британския режисьор, художник и сценарист Дерек Джарман- „ХРОМА: Книга на цветовете“. „Трудно ми е да говоря за своите проекти. Аз ги създавам, не говоря за тях. Вижте „Хрома” без никакви очаквания, изживейте го”, обърна се към българската публика Широ Такатани. Той подчерта, че основната тема в спектакъла, вдъхновен от книгата на Джарман малко преди смъртта му, когато той напълно е загубил зрението си, са цветовете. „Събрахме се много различни артисти и решихме, че това ще е в центъра на „Хрома””, допълни той.

„Пет години ни коства този проект. Той все още се променя по много начини и постоянно. В нашата група, създадена преди 30 години, в едно работят много различни артисти- танцьори, компютърни инженери, архитекти, звукови и светлинни творци, писатели, музиканти, графични дизайнери, илюстратори. Аз познавах лично Джарман, бях негов преводач в Япония. Видях го седмица преди смъртта му, когато напълно бе изгубил зрението си. С „Хрома” ние искаме да му отдадем почит. Но и да му върнем зрението. В този спектакъл няма история. Няма логична прогресия и линия”, каза един от изпълнителите на Dumb Type Алфред Бирнбаум. И допълни, че както и в книгата, така и в спектакъла, има цитати от Аристотел, Леонардо, Нютон, Гьоте, Витгенщайн.

Такатани и  Бирнбаум се замислиха за кратко над питане на „Под тепето” „Какъв е цветът на света днес?”. „Хм, сложен въпрос. Светът върви надолу. Усеща се и тук, в Европа, и в родината ми Япония се усеща. Светът е в тъмни, мрачни краски днес. Трябва да намерим начин да се върнем назад, към светлината. Но разбира се, навсякъде може да е различно. Ето, тук, в Пловдив, видях светлина. Има светлина в бъдещето, когато срещнеш и говориш с правилните хора”, каза Широ Такатани.

Пълния текст четете в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина