Актуално

Честит рожден ден на Алиса в Страната на чудесата

Днес честваме 150 години от публикуването на Алиса в Страната на чудесата. Това е книга, любима на поколения деца, че дори и възрастни. За всички тези години историята на малкото момиченце, попаднало в чудна страна, преживява много адаптации. Ние събрахме цели 17 – филми, телевизионни серии, видео игри и комикси, за да може заедно да отпразнуваме рождения ден на Алиса. 
1.    Алиса в Страната на чудесата (1903)

Първата адаптация на Алиса в Страната на чудесата е 8-минутен ням филм. Използвайки впечатляващи за времето си ефекти, това е ранен пример за режисьори, които се стремят към креативното представяне на фантастичния свят в историята. 
2.    Алиса в Страната на чудесата (1931)

Това е първият филм за Алиса, който включва и говорене. С продължителност само един час, лентата все пак успява да запечата емблематичния език на Луис Карол, който обезателно е направилм емблематичнта новела толкова запомняща се. 
3.    Betty in Blunderland (1934) 

Слагайки Бети Буп в Страната на чудесата, или поне на място, което напомня за фантастичния свят,този филм поакзва как Алиса в Страната на чудесата предлага огромен потенциал за пародия, а това е нещо, което продължава да се случва и в следващите десетилетия. 
4.    Алиса в Страната на чудесата (1949) 

Френската адаптация на новелата е била изключително трудна за намиране в САЩ, след спор с Дисни, който през това време се е занимавал с анимационния вариант на Алиса. Все пак, тази версия включва много нови иновативни идеи в себе си, които и го включват в нашата класация. 
5.    Алиса в Страната на чудесата (1951)

Без съмнение, това е най-известната версия на Алиса в Страната на чудесата. Това е версията, която се използва като основа за повечето следващи филми, свързани с Алиса, но също така и дебело подчертава, че все пак новелата е била написана за деца. 

Другите 12 адаптации към Алиса в Страната на чудесата може да видите в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина