Актуално

Библиотеката показва изложба „150 години от рождението на акад. Анастас Иширков“

Акад. Анастас Иширков е основоположник на географската наука в България. Той е роден на 5 април 1868 г. в гр. Ловеч. Завършва история в Софийския университет и география в гр. Лайпциг, където през 1895 г. прави докторат. Специализира в Берлин, Виена, Париж. Основател е на Географския институт в София, декан и ректор е на Алма Матер и преподавател в Свободния университет.

Автор е на десетки книги, сборници, статии, студии на български и чужди езици. От 1904 г. е действителен член на БАН. От 1918 до 1934 г. е председател на Българското географско дружество.

Почива през 1937 г.

На 11 септември 2018 г. в 11.00 часа във фоайе „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде открита изложбата „150 години от рождението на акад. Анастас Иширков“.

Изложбата, посветена на 150-годишнината от рождението на акад. Анастас Иширков включва снимки, лична кореспонденция, картички от пътуванията му, лекции, стихотворения, карикатури, статии, записки и др. Представени са и значими материали от фонда на НБ „Иван Вазов“.

В откриването ще вземат участие Димитър Минев – директор на библиотеката, доц. Стоян Недков – от департамент „География“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география –  председател на Управителния съвет на Българското географско дружество и доц. Пело Михайлов от катедра „Туризъм“ на Аграрния университет – Пловдив.

Изложбата е показвана в Софийския университет и БАН. След Пловдив тя ще пътува за Стара Загора, Велико Търново, Шумен и Благоевград, като идеята е последната й спирка да бъде в с. Професор Иширково – именувано на основоположника на географската наука в България.

 Организатори са Българското географско дружество, Геолого-географски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националният институт по геофизика, геодезия и география и НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Изложбата ще може да бъде видяна до 27 септември.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина