Актуално

Актьори в треска – учат наново текст на цял спектакъл

Година след премиерата на „Площад Синева“, пишат ново либрето, за да „спасят“ мюзикъла
Image title
Точно една година след премиерата на фентъзи рок мюзикъла „Площад Синева“, актьорите, ангажирани в спектакъла, трябва да учат съвсем нов текст. Оказа се, че режисьорът Борис Панкин е поръчал ново либрето. Старото бе дело на Милен Врабевски, от когото сега е останала само музиката за песните. „Грандиозният“ спектакъл глътна космическата сума от близо половин милион лева, но вече почти не се играе, заради липса на публика. Представлението отнесе доста критики, не само заради режисурата, а и заради безумните реплики и текстовете на парчетата.
Всъщност действието се развива на площад „Синева“, където трябва да се състои концертът на местна група, спечелила рейтингово музикално шоу, който ще бъде излъчен на живо по Мултивизия. Вместо актьорите, които симулират свирене, качени на платформа над сцената свирят „Диана Експрес“. Ни в клин, ни в ръкав обаче музикантите от спектакъла обявяват пред публиката името на легендарната банда. Ако някой от зрителите е очаквал да чуе техни хитове – уви.  Едно не можеше да се отрече на представлението – къртовският труд, който са хвърлили актьорите. За да пеят на двуглас и триглас трудни за възпроизвеждане мелодии. За да танцуват перфектно. За усилието да накарат безумния текст да звучи естествено а не като от лексикон от 70-те.
Надявахме се, че след поправката текстът ще е по-пригоден като за сцена, но май сме се лъгали, споделиха участници в представлението. Ето и част от новите текстове на песните:
Поне от това разбирам и определено там съм тръгнал пак.
Аз рокендрол избирам – за отчетлив ритъм отново давам знак.
И искам да събирам овации от вас, че радост нося пак сега.
С тъпаци не комуникирам, простотията заразна е и тя.
Все пак това е рок фурия, далеч не е за всеки.
Чудно е как актьорите ще запеят парче от рода на:
Всичко в деня е гледна точка, а мисълта енергиен поток е,
животът удивителен е пак, зависи той от начина,
по който си изберат да го живеят
и да чувстват как щастие във мисълта им има.
Подобни безумни словосъчетания е трудно да се възприемат, а какво останало да се изпеят и да заразят публиката. Новата версия зрителите ще могат да видят в първите дни на ноември. Като се има предвид обаче, че на голяма част от пловдивската публика не й липсва театрален вкус, а и след фестивала „Сцена на кръстопът“, едва ли претендиращият за рок мюзикъл ще събере фенове за повече от едно представление. Оставаме настрана въпроса как с лека ръка се пилеят огромни суми за спектакъл, който не може да докара и една година живот, а Драмата ще замрази репетиции за зимните месеци, за да пести от топло.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина