АктуалноКултураНовини

Филм за Пловдив на Киномания 2019

Българският филм-омнибус „7“ е избран в програмата на фестивала

Седем режисьорски екипа изследват какво се случва в душите на седем персонажа в красивия и старинен град

След кинофорума, той ще бъде излъчван и в кино „Лъки Дом на Киното“, Пловдив

Българският филм-омнибус „7“, заснет като вдъхновение от града на тепетата – Пловдив, ще бъде прожектиран на широка публика на Киномания 2019. След 29-ти ноември, „7“ ще бъде излъчван и в редовната програма на кино “Лъки Дом на Киното“ в Пловдив.

Прожекцията на филма на Киномания в София, в присъствието на авторите, ще бъде на 13.11 в кино „Люмиер Лидъл“ и ще бъде излъчен в две части: част 1-ва от 19:00 ч. и част 2-ра от 20:30 ч.. Билети се продават с отстъпка за двете части, както и по отделно на билетна каса НДК  и онлайн ТУК.

Филмът „7“, обединяващ седем късометражни филма, създадени от седем режисьорски екипа от младото поколение в българското кино, изследват какво се случва в душите на седем персонажа в красивия и старинен град Пловдив. Режисьорите Ралица Петрова (“Better nature”), Христо Симеонов („Нина” – Златна роза 2019), Димитър Кутманов („Дом” – Специален диплом от Златна роза 2019), Любомир Младенов („Съвсем като мен”), Павел Г. Веснаков („Химера“), Николай Тодоров („Изчезващ вид”) и Петър Вълчанов и Кристина Грозева („Дует”) разказват във филмите си истории за порастването, за втория шанс, за мечтата за по-добър живот, истории за намирането на себе си в другия и за пътя, по който да живееш.

Филмите бяха заснети в Пловдив през 2018 година като част от артистичната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и реализирани с подкрепата на общинска фондация „Пловдив 2019“, както и на много спомоществователи от града.

Седем режисьорски екипа изследват какво се случва в душите на седем персонажа в красивия и старинен град Пловдив.

Продуценти Поли АНГЕЛОВА, Елена МОШОЛОВА, Николай ТОДОРОВ

BETTER NATURE

В името на корпоративния тиймбилдинг, недоволна служителка е принудена да се упражнява в любов и съпричастност, докато сади дървета. Ала едва когато премине през жестокостта, тя ще успее да се свърже с друго човешко същество и да изпита истинско милосърдие.

Участват Слава ДОЙЧЕВА, Ангелина РАНГЕЛОВА

Сценарий и режисура  Ралица ПЕТРОВА

Оператор Кирил ПРОДАНОВ

Художник Елена СТОЯНОВА

 НИНА

Нина, 13-годишна джебчийка с остър и прозорлив поглед разглежда съдържанието на мъжки портфейл, който току-що е откраднала. С любопитство и тъга се взира в чуждите семейни снимки… Малко по-късно, при поредния си опит за обир, Нина е заловена. За всеобща изненада жертвата на обира – Яна, отказва да предаде Нина на полицията и решава да обърне малко внимание на момичето като я черпи обяд.

Участват Пламена СТЕФАНОВА, Борислав РУСЕВ, Маргита ГОШЕВА

Сценарий Константин БОЖАНОВ по идея на Христо СИМЕОНОВ

Режисура  Христо СИМЕОНОВ

Оператор Веселин ХРИСТОВ

Художник Ивелина МИНЕВА, Невена ГЕОРГИЕВА

ДОМ

Млад мъж се лута из безлюдните улици на Пловдив в опит да се завърне у дома си. Междувременно, из фрагментираните пространства на къщата от неговите спомени блуждаят образите на близките му. Като при всяко завръщане, всичко най-близко се оказва недостижимо.

Участват Йордан ЧИЧИКОВ, Пламена ИВАНОВА, Димитър КУТМАНОВ – Старши, Надежда ЧАУШЕВА, Анна НАЙДЕНОВА, Андрей МЛАДЕНОВ

Сценарий и режисура  Димитър КУТМАНОВ

Оператор Диан ЗАГОРЧИНОВ

Художник Александра ОВЧИННИКОВА

СЪВСЕМ КАТО МЕН

Вера получава колет без име и адрес. Мистериозният подарък я отвежда все по-дълбоко в бездната на съзнанието ѝ, на предела между действителността и отвъдното. Там тя среща Иван, нейният гид в един лабиринт, където залогът е оцеляването на Вера.

Участват Надежда КОЛЕВА, Александър БЕНЕВ

Сценарий и режисура  Любомир МЛАДЕНОВ

Оператор Диан ЗАГОРЧИНОВ

Художник Яна ЛОЗЕВА

ХИМЕРА

31 години след аварията в Чернобил, мъж и жена намират странно същество зад блока си. След като никой не може да им  помогне да разберат какво е това и от къде е дошло, те се обръщат към Бог.

Участват Георги ИВАНОВ, Йоана БУКОВСКА–ДАВИДОВА, Даниел РАШЕВ, Иван ПАСКОВ

Сценарий и режисура  Павел Г. ВЕСНАКОВ

Оператор Орлин РУЕВСКИ

Художник Северина СТОЯНОВА

ИЗЧЕЗВАЩ ВИД

Млада художничка е на кръстопът в живота си. Женен бизнесмен ѝ предлага брак, а неизвестен поет ѝ изпраща всяка седмица писма със стихотворения, писани специално за нея.  Тя отива за съвет при стар приятел от художественото училище, надявайки се той да я разбере.

Участват Аделина ЖЕЛЯЗКОВА, Павел Г. ВЕСНАКОВ, Григор АНТОНОВ, Сребрина ТИМОФЕЙ

Сценарий и режисура  Николай ТОДОРОВ

Оператор Кирил ПРОДАНОВ

Художник Елена СТОЯНОВ

ДУЕТ

Най-добрата и всъщност единствена приятелка на Биби – Тео, живее на покрива. Двете са неразделни дори за минута и това пречи на Биби да се съсредоточи в училище и на уроците по чело. Тяхното безгрижно съществуване обаче е на път да бъде нарушено от избягал от вкъщи тинейджър-китарист, направил си подслон на същия покрив.

Участват Сибила ПЕТРОВА, Теодосия ПАСПАЛЕВА, Велислав ПАЧАМАНОВ

Сценарий и режисура  Кристина ГРОЗЕВА и Петър ВЪЛЧАНОВ

Оператор Кирил ПРОДАНОВ

Художник Ивелина МИНЕВА

Филмът „7″ имаше своят първи показ в Пловдив, както и на фестивала Златна Роза 2019, където взе два приза вкатегория късометражни филми – Златна роза за филма „Нина“ на реж.Христо Симеонов и Специален диплом за филма „Дом“ на реж. Димитър Кутманов.

След Киномания, освен в Пловдив, „7“ ще бъде излъчван и в софийските кина „Одеон“, „Дом на Киното“, „Влайкова“, както и във Варна – ФКЦ Варна.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина