ЖивотЗабавлениеКултураНовини

Какво да правим в Пловдив тази седмица (08-11.04)

Тази седмица в Пловдив ще се забавляваме с литература и театър, с българска музика и с авторски вариации на класически коктейли

8 април

No Sense / Long Island iced tea night

Понеделникът ще бъде една идея по-хубав и свеж, ако опитате вариациите на No Sense на така обичаната класика – Long Island iced tea.

Ще ни изненадат с екзотичен хавайски вкус, леко намигване за лято с малина и малко носталгия към по-студеното време – мандарина.

No Sense
20 часа

9 април

Калин Донков в Литературен салон Spirt and spirit

„Жанет 45“ и Литературен салон Spirt and Spirit представят Калин Донков в Пловдив. Модератор на срещата ще бъде Александър Секулов.

„Тук са събрани следи от близки и отдавнашни събития, минувачи, приятелства, тъги, които паметта разбужда за последен път – за да бъдат разказани. Опитвам да ги задържа в днешния свят с наивна убеденост, че още са му нужни и че миналото не е добра съдба за тях. Те блуждаят в пространствата на забравата – светещи прашинки от нашите души, които се надяват да ги уловим. Не посмявам да избегна този дълг.

Залъгвам се, че написани през годините за в. „СЕГА”, тези страници придобиват едно особено СЕГА-шно време, което ще ги остави по-дълго в светлата част на живота. Такива мечтания никога не се сбъдват точно както трябва. Но винаги е интересно: как?“

Калин Донков

Калин Донков е автор на поезия и проза. Работил е в БНТ, БНР, както и в мнoго периодични издания – в. „Антени“, сп. „Септември“/„Летописи“, в. „Континент“, сп. „Европа“, в. „Епоха“.

Поезията му е превеждана на английски, руски, френски, испански, полски, чешки, словашки, словенски, сръбски, украински, гръцки, арабски, пенджабски и др., а прозата – на руски и чешки. По стиховете му са създадени песни, а по някои прозаични творби – филми и пиеси.

Книги с лирика: „Априлски хълмове“, „Внезапна възраст“, „Риза за ближния“, „Неизбежен човек“, „Животът е последен“, „Очевидец на съдбата“, „Незабрава“, „Пази се от сърцето“, „Събуди ме вчера“, „Елегии и тържества“, „Ето я нощта“.

Книги с проза: „Частен случай“, „Ранни мемоари“, „Тъгувайте в почивен ден“, „Сърца в неизбежна отбрана“, „Нерви и утехи“, „Разговори от изпуснатия влак“, „Други думи“.

Петното на Роршах
19 часа

Премълчаното разказано – документален театър

„Премълчаното разказано“ е създаден по реалните истории на три жени преживели насилие.
Те са на различна възраст, заемат различни позиции и имат различен социален статус. Обединява ги премълчаното и възможността то да бъде разказано.
Всяка история има свое заглавие:
КНИЖНИ ТОПЧЕТА В КОСАТА
КУКА И НОЖИЦА
ДЪРВОТО ЗАД ЪГЪЛА

Всяка история има свое основание:
ДА БЪДЕ РЕАЛНОСТ
ДА БЪДЕ ПРЕМЪЛЧАНА
ДА БЪДЕ РАЗКАЗАНА

Чрез Трите истории се изследва механизмът на „Невидимото домашно насилие“:
Ситуациите, в които се проявява.
Проблемите, които поражда.
Жертвите, които произвежда.
Няма да се сблъскате с драстични факти и криминални ситуации. Ще чуете един деликатен и чувствен език, който помага тайната на феноменa „Домашното насилие“ да бъде разгадана.Фактите от преживения опит на жените/прототипи може би не са достатъчни прокуратурата да заведе дело, но са достатъчни, за да бележат живота на всяка една завинаги с
ДЪЛБОКА ТЪГА
ТИХ САМОТEН ПЛАЧ
ФИЗИЧЕСКА РАНА

В желанието си да продължат напред, жените често танцуват, ако се успокоят дори пеят красиво. А за сълзите – появяват се за кратко и се опитват да не безпокоят никого…

Спектакълът е в жанр документален театър. В него се използва вербатим техника.

Организатор:
Университетски театър на Нов български университет

Режисьор:
доц. д-р Възкресия Вихърова

Асистент:
проф. д-р Десислава Бошнакова

Участват:
Диана Спасова, Добриела Попова,
Росица Гавренова, Яна Грозданова

След спектакъла с публиката ще бъде проведена сесия по Playback Theatre с водещ гл. ас. д-р Антоанета Петрова.

Баня старинна
20 часа
Вход: 8 лв.

Вашите билети можете да закупите на касите на EASY PAY или от електронната система на EPAY GO от приложения линк: https://epaygo.bg/0884090739

10 април

Студентско парти в Петното

И тази сряда в „Петното“ ще има нещо за студентите. Отново се събираме, за да послушаме най-доброто от БГ музиката през годините и да се позабавляваме, както само студентите могат. Както винаги, за да помогнат за доброто настроение от бара са приготвили специален плейлист с БГ музика и 50% намаление на твърдите алкохолни напитки за всички студенти.

Петното на Роршах
21 часа

11 април

Swingin’ Thursdays in April

Thursdays don’t mean a thing if it ain’t got that swing!

Gingertale е мястото, където се навъртат местните суинг мафиоти. Всеки четвъртък вечер Капана пулсира под техните танци и даже паветата се размърдват в бурния джаз.

На бара се забърква тайнствена смесена напитка, която може да вдъхнови и най-случайния минувач да опита още едно питие, а защо не и танц!

Gingertale
21:30 часа

Квртална сцена Пловдив

Фестивалът „Квартална сцена“ се завръща в Пловдив с петото си издание, което ще се състои в два поредни уикенда в парк Бунарджика от 11 до 21 април. Събитията ще се проведат в специално Мобилно студио – сцена, която ще се превърне в пространство за общуване между малки и големи. Прогрмата включва ателиета и представления за деца, литературни четения, интерактивни пърформанси, огнено шоу и музика на открито. Визуалният артист и сценограф Венелин Шурелов, носителите на Икар 2018 в категоия Съвременен танц и пърформнс Ива Свещарова и Вили Прагер, визуалният артист Петко Дурмана, актьорът и режисьор Ованес Торосян, DJ Ramsey Hercules са само част артистите, които ще гостуват в Пловдив.

Парк Бунарджика
11 – 21 април
Вход свободен

Късо кино с Jameson

Още за това къде и какво може да посетите в Пловдив вижте в Lostinplovdiv.com.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина