Актуално

Какво да правим в Пловдив тази седмица (01-04.10)

Първите дни на най-уютния месец са изпълнени с културни събития. Вижте какво и къде се случва тази седмица под тепетата

1 октомври

Театър на отговорността- Форум 2018

По стара пловдивска традиция след горещото лято следва прохладна есен, изпълнена с безброй културни събития. Тази година за втори път „Театър на отговорността” ще бъде част от този есенен маратон. Между първи и седми октомври ще се случи второто издание на фестивала за документален и социално ангажиран театър – „Театър на отговорността – Форум 2018”.

През седемте фестивални дни „Театър на отговорността” ще разчупи пловдивската сцена с шест представления, провокиращи не само смях или сълзи, но и малко мисъл. Ще обживеят различни пространства и части на града в посока на съвременните сценични форми. Ще ни запознаят с документалния театър в България и Полша. Предоставят ни възможността да участваме в две работилници напълно безплатно. Между първи и шести октомври можете да се включите в работилница за театър- „Отвътре навън- градът като екран” с ръководител Магда Шпехт (Полша); от втори до шести ще се проведе работилницата „ Игрови тренинг за емоционална интелигентност” с рък. доц. д-р. Светлана Байчинска. На шестия ден от фестивала ни канят на дискусия в зала „Компас” на ПУ „Паисий Хилендарски”. Заедно с Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“ ще ни включат в приятен разговор за това как могат театърът и антропологията да си партнират.

Вижте пълната програма на „Театър на отговорността“.

2 октомври

10. сезон на литературен салон Спирт енд Спирит започва

Салонът ще представи второто, допълнено издание на книгата „България под комунизъм” на Нася Кралевска. Изданието разказва за комунизацията на България след 9 септември 1944 г. в условията на съветска окупация, улеснила взимането на властта от комунистите. Авторката, която е журналистка и от години живее в Америка, пристига специално за премиерата.

В нея ще участва актьорът Руси Чанев, а книгата ще бъде представена от историка проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България и от изследователя Христо Христов, основател на сайта desebg.com.

Петното на Роршах
19 часа

Румен Петков – изложба живопис и скулптура

Румен Петков е художник с богата творческа биография. Завършва техникума по керамика в родния си град Попово през 1974 г. и продължава образованието си във Велико Търновския университет при проф. Никола Гелов. Живее и работи в Казанлък. Неговите творби умело вплитат изящната живопис с приложно-декоративни елементи. Платната му се отличават с богатство на цвят и фактура, които откриваме и в триизмерните му работи.

Изложбата му в галерия „Лабиринт“ със заглавие „Диалог“ ще бъде 30-тата самостоятелна изложба на автора, която ни представя неговите живопис и скулптура и ни приканва към диалог с цветове и форми.

Галерия „Лабиринт“
18 часа

3 октомври

Биенале Венеция 2018: култура в свободното пространство

Венецианското биенале е едно от най-големите и богати случвания в арт и архитектурния свят като основните му локации са парк Джардини и огромните халета на Арсенале. Но и те се оказват недостатъчни за събитие от такъв мащаб – множество организации и инициативи, част от програмата на биеналето намират изява в откритите обществени пространства на града. За въздействието, което имат те върху него и върху културната сцена ще говорим в тази пловдивска вечер на културния павилион.

FLUCA – Австрийски културен павилион
20 часа

4 октомври

Кино дискусия: Манди / Диви истории

Отдавна филм с Никълъс Кейдж не е събуждал такъв интерес, както го стори „Манди“ на Панос Косматос. Поради великолепната визия и силния предишен проект на режисьора, това ще бъде първият филм, който Кино клуб Пловдив избра да дискутира.

Второто заглавие беше предложено от член на клуба на последната дискусия – това ще бъде аржентинският „Диви истории“ от 2014 г.

Клуб „Фарго“
20 часа

За още събития, които не са за изпускане, може да научите от предложенията на колегите от Lost in Plovdiv.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина