АктуалноБългарияГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовиниФотогалерия

Мозайките на Филипопол през погледа на децата на Пловдив

В детската работилница „Оцвети мозайките на Филипопол” малките пловдивчани #ЗАЕДНО оцветяваха и апликираха „терес“ по „терес“ (ГАЛЕРИЯ и ВИДЕО)

Над 40 деца редиха и оцветяваха римски мозайки в красивото пространство на Малката базилика на Пловдив през уикенда. В рамките на честванията „Светлина и надежда“, Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), съвместно с Общински институт „Старинен Пловдив“ и екипа домакин на Малката базилика организираха детска работилница „Оцвети мозайките на Филипопол”.

Децата заедно оцветяваха и апликираха „терес“ по „терес“/камъче по камъче мозайки от древния Филипопол. Те научиха какво е базилика и „терес“, как са се полагали мозайките, какви изображения и християнските символи откриваме в тях . Екипът домакин запозна малките посетители с Малката базилика обръщайки специално внимание на баптистерията и многоцветна подова мозайка там.

Входът на събитието беше безплатен и всяко дете получи заслужена награда за това, че оцвети мозайките на нашият град.

През следващият уикенд, 14 – 15 декември 2019 г., в часовете 11:00 – 15:00 часа в къща Клианти в Стария град празниците продължават с детска работилница „Оцвети Старинен Пловдив: Софити“.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина