Проф. Хюсеин Мевсим с премиера на книгата „Земя пределна“

Проф. Хюсеин Мевсим идва от Анкара, за да представи новата си книга „Земя пределна. Страници от българско-турските културни връзки“ в Културния център на Радио Пловдив в сряда 27 ноември.

Изданието представя малко известни факти от културните връзки между България и Турция, които той изследва от години. Между тях са разкази за Багряна, Чудомир, Атанас Далчев, история за дервишите, както и лични споделяния.

Хюсеин Мевсим е роден в кърджалийското село Козлево. Две години след като завършва Пловдивския университет, през 1991г. заминава за Турция. Преподава български език и литература във Факултета по език, история и география на Анкарския университет. Автор е на книги и изследвания върху българската литература, фолклор и история. Съставител и преводач е на български и турски на различни антологии и сборници.

Пловдивската премиера на книгата е организирана от Издателство „Жанет 45“, Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, и Българско-турския литературен клуб.
Срещата с проф. Мевсим ще бъде водена от д-р Младен Влашки. Началото е от 18 часа.

Хюсеин Мевсим пише в книгата:

Посвещавам на светлата памет

на моите родители

с любов и преклонение,

неподвластни на Смъртта

„Хюсеин Мевсим е въплъщение на две големи основополагащи за европейската култура идеи – първата е просвещението като път към успеха (тъкмо училището, образованието помага на детето от с. Козлево, Кърджалийско, да стане професор на уважаван в света университет – Анкарския), а втората е, че свободната воля и инициатива са по-силни от обстоятелства, които могат да ни изглеждат дори като съдбовни.“

д-р Младен Влашки

Откъс от Земя пределна.НЯКОЛКО ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДУМИ

Exit mobile version