Зъболекарка източва здравната каса с фиктивни детски прегледи

Криминале

Ощетила е системата с хиляди, арестуваха я с тримата й съратника

Зъболекарка е източвала Регионалната здравноосигурителна каса чрез фиктивни детски прегледи. 50-годишната специалистка е в ареста заедно с трима свои съратници, които  набавяли здравноосигурителни книжки на хлапетата срещу определена сума. Установени са 136 пациенти на възраст до 3 години, на които са изписани пълни пакети договорени дейности. В действителност децата не са били водени на зъболекар и не са имали необходимост от такива услуги. Схемата разбиха служители на отдел Икономическа полиция. До успешната им реализация се стигнало вчера след проведени комплексни действия под наблюдението на Районна прокуратура – Пловдив. По случая е повдигнато обвинение по чл. 212, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК на 50-годишната зъболекарка К.Н. Пловдивчанката е заподозряна за това, че за времето от декември 2013 до октомври 2014 година, чрез използване на документи с невярно съдържание е получила сума в размер над 16 800 лева, приведена по банковата й сметка от РЗОК – Пловдив. Плащанията са осъществени след представени от денталната специалистка фактури и спецификации за отчитане на фиктивни прегледи, най-вече на деца. Средно за месец сумите, които е получавала зъболекарката варират между 4 700 лв и 6 400 лв.

В хода на разследването са били разпитани 78 свидетели, извършени са множество процесуални и следствени действия, включително претърсване на четири адреса. Иззети са около 700 здравноосигурителни книжки и над 1000 амбулаторни листове и други документи, както и 2 компютърни конфигурации.

С прокурорско постановление К.Н. е задържана за срок до 72 часа. В полицейския арест за едно денонощие са приведени А.Т., Б.М. и Г.К. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.