Парламентът отмени ДДС върху брашното заради глас погрешка

Избори 2021 Новини
Министерски съвет

Намалена ще са и ставката за хотели, вили и каравани

НС прие 0% ДДС не само за хляба, но и за брашното заради един глас, даден погрешка. При прекрояването на актуализацията на държавния бюджет, която се гледа на второ четене в пленарната зала днес, депутатката Антоанета Цонева (Демократична България) гласувала „за“ вместо „против“.

Народните представители подкрепиха с вота на Цонева предложението на Пламен Абровски и група народни представители от ИТН за намалена ставка от 9% за настаняване в хотели, за ваканционно настаняване и отдаване под наем на площадки за къмпинг и каравани. В понеделник същото предложение бе отхвърлено от бюджетната комисия.

При първото гласуване предложението падна, но при прегласуването ДПС подкрепи ГЕРБ, ИТН и „Възраждане“ и редакцията бе приета. Искането на Абровски мина със 116 гласа „за“, 103 „против“ и 11 „въздържал се“.

Антоанета Цонева от ДБ поиска прегласуване, тъй като погрешка гласувала „за“, вместо с „против“. Това се случи след около 10 минути и поредица от гласувания. От опозицията се обявиха срещу това искане , предвид че предложението е прегласувано. По тяхно мнение то не би следвало да бъде подлагано на гласувано за трети път.

Всъщност причината за силния отпор от новосформираното мнозинство е, че гласът на Цонева е решаващият – с нейния глас гласовете „за“ биха били 115 и биха се изравнили с тези „против“ и „въздържал се“, което би значело искането да не мине.

Председателят на НС Мирослав Иванов даде 10-минутна почивка, защото управляващи и опозиция не успяха да се разберат дали да допуснат прегласуване.
Източник: offnews.bg
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.