Най-сетне кворум

Избори 2021 Новини
Народно събрание

164 депутати се регистрираха в пленарната зала, сред тях и Делян Пеевски от ДПС

След два дни неуспешни опити пленарните заседания на парламента да започнат поради липса на кворум, НС най-накрая заработи заради Северна Македония.

Народните представители ще разглеждат три проекторешения днес.  Те са на ГЕРБ, ДПС и „Демократична България“. Става дума за разширяването на ЕС и процеса на преговори на Северна Македония – т. нар. френско предложение за вдигане на ветото.

В трите предложения има малки, но съществени разлики:

– ДПС предлагат Народното събрание да приеме предложението на френското председателство на ЕС и задължава Министерски съвет да изпълни решението на парламента.

– ГЕРБ настояват Скопие да впише българите не само в преамбюла на македонската конституция, но и във всички разпоредби, в които са споменати други народи. От ГЕРБ предлагат също България да не признава съществуването на „македонски език“.

– Предложението на ДБ включва всички тези искания, нуждата от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от договора в преговорната рамка.

Комисията по външна политика към парламента вчера прие именно предложението на ДБ.

Депутатът от „Възраждане“ Ангел Георгиев предложи точката, в която ще се разгледат трите проекторешения, да отпадне от дневния ред. Аргументът му е, че е „твърде несериозно подобна тема да се обсъжда за 30 минути“, както се е случило във външната комисия. Комисията вчера заседава 5 часа.

Предложението му бе подкрепено само от депутатите от „Възраждане“ и не бе прието.

Източник: offnews.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.